Najgore navike u kuhinji - neke mogu biti i opasne
Mnogima je kuhinja centar zbivanja, pa je teško zamisliti da se povremeno u njoj ne događaju i neke greške.
Dobro je znati koje su neke uobičajene greške i ispraviti ih na vreme.
Foto: Pixabay
1. Korišćenje iste daske za meso i povrće
Sečenje sirovog mesa na istoj dasci na kojoj kasnije seckate povrće može dovesti do prenosa bakterija poput Salmonelle i E. coli. Idealno bi bilo koristiti odvojene daske - jednu za meso, a drugu za voće i povrće.
2. Ostavljanje kuvane hrane predugo na sobnoj temperaturi
Ako hrana stoji na sobnoj temperaturi duže od dva sata može postati plodno tlo za razvoj bakterija. To se posebno odnosi na jela s mesom, pirinčem i mlečnim proizvodima. Najbolje je ostatke što pre staviti u frižider.
3. Pogrešno odmrzavanje mesa
Odmrzavanje mesa na kuhinjskom pultu može dovesti do razmnožavanja opasnih mikroorganizama jer se spoljašnji slojevi mesa brzo zagrevaju dok je unutrašnjost još smrznuta. Bolje opcije su polagano odmrzavanje u frižideru ili brže metode poput potapanja u hladnu vodu (u zatvorenoj kesi).
4. Pranje sirovog mesa
Iako mnogi misle da pranjem mesa uklanjaju bakterije, zapravo rade suprotno - prskanjem vode bakterije se mogu proširiti na druge površine u kuhinji. Bakterije na mesu ionako će nestati tokom termičke obrade.
5. Ponovno zagrevanje hrane
Svaki put kad ponovo podgrevate hranu, ona prolazi kroz "opasnu temperaturnu zonu" (5-60°C), što omogućava bakterijama da se množe. Bolje je podgrejati samo količinu koju planirate odmah da pojedete.
6. Predugo korišćenje istih sunđera i krpa
Kuhinjski sunđeri i krpe često su među najprljavijim predmetima u kući. Ako ih ne menjate redovno, mogu postati leglo bakterija. Najbolja praksa je često menjati ili dezinfikovati sunđere i koristiti papirne ubruse za čišćenje osetljivih površina.
7. Konzumacija hrane nakon što joj je istekao rok trajanja
Neki proizvodi su sigurni i nakon isteka roka trajanja, ali mlečni proizvodi, sveže meso i gotova jela mogu brzo razviti štetne bakterije. Pripazite i na znakove kvarenja, poput čudnog mirisa, promene boje ili buđi.
8. Zagrevanje ulja do dima
Kad se ulje pregreje do tačke dimljenja, počinje da se razgrađuje i stvara štetne spojeve, uključujući slobodne radikale. Svako ulje ima svoju tačku dimljenja - na primer, maslinovo ulje ne bi trebalo previše da se zagreva, dok su ulja s visokim pragom toplote, poput avokadovog, bolja za prženje, prenosi Index.hr.
9. Loše čuvanje namirnica u frižideru
Pretrpan frižider može ometati cirkulaciju hladnog vazduha, što može dovesti do nepravilnog hlađenja hrane. Osim toga, sirovo meso uvek treba da bude na donjoj polici kako bi se sprečilo kapanje i kontaminacija drugih namirnica.
10. Isprobavanje hrane kako biste proverili da li je pokvarena
Ako niste sigurni da li je nešto još jestivo, nemojte se oslanjati samo na ukus - neka hrana može biti puna bakterija iako izgleda i miriše normalno. Pravilo je jednostavno - ako sumnjate, bacite.
Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
"Karbonara rat" u Evropskom parlamentu: "Da i ne pominjemo pančetu u karbonari"
30.11.2025.•
3
Karbonara, italijanska pasta sa sosom od jaja, tvrdog sira, dimljenog mesa i bibera — bez pavlake, postala je predmet afere.
Četiri načina na koje topla čokolada može biti dobra po zdravlje
30.11.2025.•
0
Šolja tople čokolade može biti utešan napitak tokom jeseni i zime.
Evropski sud pravde: Bezalkoholni džin ne postoji
29.11.2025.•
0
Najviša pravosudna instanca Evropske unije, Evropski sud pravde (ECJ), presudio je da bezalkoholno piće ne može da bude prodavano kao džin, jer je to ime rezervisano za specifično alkoholno piće.
Zamrzavate sir: Evo zašto to ne bi trebalo da radite
29.11.2025.•
1
Iako je dobar komad sira prilično vešt u konzervaciji i može dugo trajati u frižideru, postoji jedna ključna greška koja može da uništi njegov ukus i teksturu.
Ko pije rakiju iz Srbije: Najviše žestokih pića izvozi se u Hrvatsku
23.11.2025.•
1
Srbija je tokom 2024. godine izvezla 3.942 tone žestokog alkoholnog pića, ukupne vrednosti 2,5 milijardi dinara, što je oko 21 milion evra, pokazuje zvanična statistika.
Banane su uvek broj jedan na vagama u marketima - postoji razlog
23.11.2025.•
1
Kada se proizvodi u trgovinama numerišu abecednim redom, banane su na vrhu liste. Ali proizvodi poput artičoka, ananasa i avokada su abecednim redom ispred banana. Zašto su banane uvek numerisane brojem 1 u trgovinama?
Naučnici tvrde: Ovo je tačna količina soli za savršeno skuvanu testeninu
22.11.2025.•
0
Naučnici otkrili kako da skuvate testeninu, a da ne bude prekuvana i lepljiva.
NVO optužila Nestle da dodaje šećer u hranu za bebe namenjenu siromašnijim zemljama
21.11.2025.•
0
Švajcarska nevladina organizacija "Public Eye" ponovo je optužila Nestle da dodaje šećer u svoju hranu za bebe marke Cerelac, a tu optužbu je prehrambeni gigant odbacio.
Teški mirisi i jaki ukusi sireva na takmičenju za najbolji na svetu: "Smrdljive čarape i bolestan pas"
14.11.2025.•
1
Teški mirisi su prvo što pogodi posetioca na takmičenju za Svetsku nagradu za sir u Bernu u Švajcarskoj.
Dva italijanska jela među deset najboljih na svetu
13.11.2025.•
0
Pijadina (italijanska verzija pita-hleba, nalik tortilji, punjena slanim ili slatkim nadevom) proglašena je najpopularnijim jelom u Italiji i drugim na svetu.
Osam najzdravijih povrća bogatih vlaknima, vitaminima i antioksidansima
12.11.2025.•
3
Za održavanje zdravlja važno je da u ishranu uključimo raznovrsno povrće. Posebno se preporučuju tamnozeleni listovi poput spanaća, kelja i blitve, ali i njihovi srodnici kao što su brokoli i kupus.
Cene šećera na najnižem nivou u poslednjih pet godina
10.11.2025.•
3
Cene šećera na svetskom tržištu beleže oštar pad, jer se očekuje rekordna proizvodnja u vodećim zemljama izvoznicama poput Brazila, Indije i Tajlanda.
Čokoladni Deda Mraz ove godine skuplji i do 25 odsto
09.11.2025.•
0
Istraživanja su pokazala da prodaja božićnih proizvoda u Nemačkoj ide sporije nego prošle godine, pre svega zbog rasta cena.
Finci potrošili milijardu evra na slatkiše
09.11.2025.•
2
Finci su prošle godine potrošili više od milijardu evra na slatkiše i čokoladu, pokazuju podaci "S grupe".
VIDEO: Naskuplji pirinač na svetu - poklanja se da biste nekog impresionirali
09.11.2025.•
0
Pirinač se u Japanu tri hiljade godina smatra svetom namirnicom. Širom ove zemlje se uzgaja više od 300 sorti pirinča dok se stalno razvijaju nove vrste.
Veliki broj ugostitelja ne obeležava hranu sa biljnim uljima
08.11.2025.•
0
Od 1. avgusta do 8. oktobra Uprava za veterinu sprovela je pojačanu kontrolu primene Uredbe o dodatnim zahtevima za stavljanje na tržište proizvoda koji sadrže palmino ulje, palminu mast ili druga biljna ulja i masti.
Sir može da sadrži mikroplastiku: Pogledajte koje vrste su više kontaminirane
01.11.2025.•
2
Sir je mnogima neizostavan deo svakodnevne ishrane, ali iako deluje bezopasno, može predstavljati opasnost po zdravlje.
Moguće poskupljenje Nutele
30.10.2025.•
8
Nutela bi mogla uskoro da poskupi zbog lošeg roda lešnika u Italiji, prema podacima lokalnih poljoprivrednih udruženja.
Objavljena lista najboljih čokolada na svetu: Italija i Francuska na vrhu
26.10.2025.•
6
Prema najnovijem rangiranju sajta TasteAtlas, najbolje ocenjene čokolade na svetu dolaze iz Evrope, a dominiraju Italija, Francuska, Belgija i Švajcarska.
Italija i dalje proizvodi i izvozi najviše testenine
26.10.2025.•
0
Evropska unija proizvela je tokom prošle godine ukupno šest miliona tona testenine, u vrednosti od 9,1 milijarde evra, pre svega zahvaljujući ključnom doprinosu Italije, objavio je Evrostat.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar