Najgore navike u kuhinji - neke mogu biti i opasne

Mnogima je kuhinja centar zbivanja, pa je teško zamisliti da se povremeno u njoj ne događaju i neke greške. Dobro je znati koje su neke uobičajene greške i ispraviti ih na vreme.
Najgore navike u kuhinji - neke mogu biti i opasne
Foto: Pixabay
1. Korišćenje iste daske za meso i povrće
 
 
Sečenje sirovog mesa na istoj dasci na kojoj kasnije seckate povrće može dovesti do prenosa bakterija poput Salmonelle i E. coli. Idealno bi bilo koristiti odvojene daske - jednu za meso, a drugu za voće i povrće.
2. Ostavljanje kuvane hrane predugo na sobnoj temperaturi
 
 
Ako hrana stoji na sobnoj temperaturi duže od dva sata može postati plodno tlo za razvoj bakterija. To se posebno odnosi na jela s mesom, pirinčem i mlečnim proizvodima. Najbolje je ostatke što pre staviti u frižider.
 
3. Pogrešno odmrzavanje mesa
 
Odmrzavanje mesa na kuhinjskom pultu može dovesti do razmnožavanja opasnih mikroorganizama jer se spoljašnji slojevi mesa brzo zagrevaju dok je unutrašnjost još smrznuta. Bolje opcije su polagano odmrzavanje u frižideru ili brže metode poput potapanja u hladnu vodu (u zatvorenoj kesi).
4. Pranje sirovog mesa
 
Iako mnogi misle da pranjem mesa uklanjaju bakterije, zapravo rade suprotno - prskanjem vode bakterije se mogu proširiti na druge površine u kuhinji. Bakterije na mesu ionako će nestati tokom termičke obrade.
 
5. Ponovno zagrevanje hrane
 
Svaki put kad ponovo podgrevate hranu, ona prolazi kroz "opasnu temperaturnu zonu" (5-60°C), što omogućava bakterijama da se množe. Bolje je podgrejati samo količinu koju planirate odmah da pojedete.
 
6. Predugo korišćenje istih sunđera i krpa
 
Kuhinjski sunđeri i krpe često su među najprljavijim predmetima u kući. Ako ih ne menjate redovno, mogu postati leglo bakterija. Najbolja praksa je često menjati ili dezinfikovati sunđere i koristiti papirne ubruse za čišćenje osetljivih površina.
 
7. Konzumacija hrane nakon što joj je istekao rok trajanja
 
Neki proizvodi su sigurni i nakon isteka roka trajanja, ali mlečni proizvodi, sveže meso i gotova jela mogu brzo razviti štetne bakterije. Pripazite i na znakove kvarenja, poput čudnog mirisa, promene boje ili buđi.
 
8. Zagrevanje ulja do dima
 
Kad se ulje pregreje do tačke dimljenja, počinje da se razgrađuje i stvara štetne spojeve, uključujući slobodne radikale. Svako ulje ima svoju tačku dimljenja - na primer, maslinovo ulje ne bi trebalo previše da se zagreva, dok su ulja s visokim pragom toplote, poput avokadovog, bolja za prženje, prenosi Index.hr.
 
9. Loše čuvanje namirnica u frižideru
 
Pretrpan frižider može ometati cirkulaciju hladnog vazduha, što može dovesti do nepravilnog hlađenja hrane. Osim toga, sirovo meso uvek treba da bude na donjoj polici kako bi se sprečilo kapanje i kontaminacija drugih namirnica.
10. Isprobavanje hrane kako biste proverili da li je pokvarena
 
 
Ako niste sigurni da li je nešto još jestivo, nemojte se oslanjati samo na ukus - neka hrana može biti puna bakterija iako izgleda i miriše normalno. Pravilo je jednostavno - ako sumnjate, bacite.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Lista 12 vrsta voća sa najmanje šećera

Mnogi ljudi unose više šećera nego što su svesni - iako ga najčešće povezuju s kolačima i gaziranim pićima, šećer se krije i u brojnim svakodnevnim namirnicama.

Minut pire: Koliko je zdrav?

Instant ili minut pire krompir se često doživljava kao brza i praktična zamena za domaći pire - samo dodate vodu ili mleko, malo promešate i gotovo.

Đelato ili sladoled: U čemu je razlika?

Iako na prvi pogled deluju isto, đelato i sladoled se značajno razlikuju — ne samo po ukusu, već i po sastavu, temperaturi, količini vazduha i načinu pripreme.

Šta nikad ne bi trebalo raditi s limunom

Limun je jedna od najkorišćenijih namirnica u kuhinji - dodajemo ga u vodu, prelive, kolače, ribu, čaj... Međutim, koliko god bio zdrav i svestran, postoje stvari koje jednostavno ne bi trebalo raditi