Ono što mnogi ne znaju jeste da se naziv straćatela u italijanskoj kuhinji odnosi još na dve potpuno različite, ali jednako zanimljive namirnice: sveži sir iz Apulije i tradicionalnu rimsku supu od jaja. Tri jela, tri teksture, jedno ime - i zanimljiva priča iza svakog od njih.
Straćatela sladoled
Straćatela sladoled potiče iz Bergama, a nastao je 1960-ih godina. Reč je o kremastom sladoledu na bazi mleka i pavlake, u koji se na kraju dodaje rastopljena tamna čokolada. Čokolada se stvrdnjava pri kontaktu s hladnim sladoledom pa se usitni u tanke komadiće, što daje karakteristične nepravilne trakice i komadiće čokolade po kojima je sladoled poznat.
Straćatela sir
Straćatela sir je sveži italijanski mlečni proizvod koji dolazi iz regije Apulija, a često se koristi kao punjenje u poznatoj burati. Radi se o mekanim trakicama mocarele koje su pomešane sa svežom pavlakom, stvarajući bogatu, kremastu i pomalo rastegljivu teksturu.
Ovaj sir je izuzetno nežnog, mlečnog ukusa i savršen je u raznim kombinacijama: na toplom hlebu, uz svež paradajz i maslinovo ulje, u salatama, na pici ili u spoju s testeninom. Zbog svoje teksture i svežine jede se najčešće sirov i ne kuva se, piše
Index.hr.
Straćatela supa
Ova varijanta straćatele dolazi iz Rima i radi se o tradicionalnoj supi pripremljenoj od jaja i rendanog sira, najčešće parmezana, koji se brzo umešaju u vruću supu od bujona. Rezultat su "rastrgani" trakasti komadići jaja koji plivaju u supi - odatle i ime. Stracciatella alla Romana često se poslužuje kao lagano jelo, pogotovo u hladnijim mesecima ili kao predjelo tokom praznika.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju -
LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar