Razlog zašto partneri liče

Muškarce privlače žene koje imaju sličnu boju očiju, kose i crte lica kao i oni sami, tvrde francuski stručnjaci.
Muškarce privlače žene koje imaju sličnu boju očiju, kose i crte lica kao i oni sami, tvrde francuski stručnjaci.

Istraživači Instituta za evoluciju iz Monpeljea (ISEM) bavili su se ženama koje ne poseduju osobine za koje se zna da su osobine selekcije, poput boje očiju ili punoće usana.

Naučnici ISEM-a i istraživači sa univerziteta Monpelje II i Instituta za istraživanje razvoja, postavili su dve hipoteze. Prva se odnosi na fenomen homogamije koji je uočen kod više životinjskih vrsta, kada predstavnike vrste privlače oni koji su im genetski bliski, odnosno oni na koje liče. Druga hipoteza odnosi se na "neizvesnost očinstva" i na tvrdnju da postoji tendencija da se muškarcima kod žena više dopadaju crte koje su retke.

"Tako bi muškarcima više trebalo da se dopadaju plave oči ili tanka usne, što su recesivne karakteristike, u odnosu na braon oči ili pune usne", kako bi kod dece mogli da prepoznaju svoje genetske karakteristike, objašnjava se u saopštenju.

Istraživači su pitali oko 100 muškaraca da sa slika izaberu lica žena koje smatraju privlačnim. Pokazalo se da su se muškarci opredeljivali za žene koje su sa njima imale neku sličnost, objavljeno je u američkom časopisu "PLOS One".

Analizirane su i fotografije parova sa najmanje jednim detetom kako bi se utvrdilo koliko genetske karakteristike imaju uticaj na izbor partnera. Konstatovano je da stvarni partneri imaju više zajedničkih crta lica nego dve osobe koje su slučajnim izborom spojene.

Kada je reč o hipotezi o "neizvesnosti očinstva", ekipa ISEM-a planira dodatno da istraži značaj homogamije u izboru seksualnog partnera, posebno da li potomstvo genetski bliskog partnera ima bilo kakav pozitivan evolutivni uticaj.

Stručnjaci nastoje da utvrde i da li je taj fenomen lokalnog tipa, svojstven Zapadu, ili je prisutan i u drugim kulturama.

  • Душан

    23.11.2012 18:08
    Кеш
    Заиста не разумем људе који "тврде да жене привлаче партнери који имају дубок џеп"... Где се ви крећете и какве жене упознајете? Са својом ускоро супругом сам три и по године, а она има дупло већу плату од мене... Који црни џеп је њу привукао? Или како сам успео да имам и једну девојку у средњој школи или на факултету, док сам добијао неки једва џепарац од родитеља?! А нисам ни неки лепотан... Проширите видик, пружите шансу другачијим девојкама од оних на које сте навикли, па ћете видети колико су дивне, лепе, паметне и фине...
  • Lemi

    23.11.2012 17:59
    Aha...
    Sve vise ljudi mi govore da zena i ja licimo kao sestra i brat. A 24 godine smo u braku.
  • vlaže na keš

    23.11.2012 17:21
    Ja tvrdim da žene privlače parneri koji imaju dubok džep. Crte lica, boja kosa, očiju, kože i ostalo su potpuno nevažni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Ljubav i sex

Koliko u proseku traje seks?

Rezultati istraživanja koje je sprovela kompanija LoveHoney pokazala je koliko parovi vremena daju predigri, pa i samom seksu.

Tri omiljene seks poze muškaraca

Čak 800 muškaraca je istaklo da im tri poze pružaju najveće zadovoljstvo, kao i da im je pogled tada na svoje partnerke veoma uzbudljiv.

Najbolje poze za oralni seks

Ponavljanje istih poteza, na istim mestima može vas dovesti do monotonog seksa, zbog čega bi s vremena na vreme trebalo da uvodite neke nove igre.

Pet pitanja za bolji seks

Iako je mnogim ženama neprijatno da razgovaraju o seksu, to može da ima višestruku korist za samu vezu sa partnerom.