Trikovi kojima nas konobari varaju u kafićima

Piće ima najbolji ukus kada je napravljeno prema tačnom receptu i posluženo u odgovarajućoj čaši, u optimalnim uslovima.
Zbog gužvi i u brzini, neki se konobari posluže trikovima koji ne idu u korist gostu.
 
1. Stavljaju previše leda
 
Zamolite konobara da vam donese čašu vode i dobićete mlaku vodu sa dve kockice leda u njoj. S druge strane, zatražite bilo koje žestoko piće i ono će plivati u bezbrojnim kockicama leda. Slučajnost? I ne baš.
 
Led u čaši pruža iluziju da ste dobili više pića nego što mislite, pa je podložno manipulacijama. Ako konobar ne koristi dozatore već "odokativnu" metodu točenja, velike su šanse da vam daje manje nego što bi trebalo.
 
Ovim trikom koriste se i prodavači kokica ispred velikih bioskopa, koji prvo ispune plastičnu čašu ledom, a tek onda naliju željeno piće u prostor koji je preostao. Na taj način dobijate manje soka nego što vam pripada. Želite li da izbegnete moguću nepravdu, kod naručivanja naglasite da ne želite led u piću, piše punkufer.hr.
 
2. Toče vam skuplje vrste alkohola
 
Kada gosti naručuju viski kolu, juice votku ili gin tonic, ne preciziraju koju vrstu alkoholnog pića žele. Umesto najjeftinijeg domaćeg brenda alkohola, ponekad u čaši nađu najskuplju stranu marku, a razliku primete tek kad dobiju račun.
 
Ako ne želite da se neugodno iznenadite kod plaćanja, kod narudžbe uvek pitajte konobara šta planira da vam natoči. Na cenovniku proverite koliko će vas ta avantura koštati.
 
3. Toče alkohol iz vazduha
 
Sigurno ste barem jednom u životu videli onaj barski trik, kad konobar drži bocu alkohola visoko iznad čaše i naliva piće iz velike udaljenosti?
 
Ovakva vrsta točenja stvara iluziju da se više tečnosti sliva u čašu, ali to nije istina. Iskusni konobari ovako će vam natočiti tačnu količinu, ili čak manje od uobičajene količine alkoholnog pića, piše punkufer.hr.
  • Prva ruka

    23.08.2017 07:22
    Uvek narucivati pivo u flasi.
    Kada se pije strano, toceno pivo, velika verovatnoca je da ce neka od kasnijih tura, kada ljude vec uhvati alkohol, biti domace, najjeftinije pivo, a na racunu ce stojati kao da ste celo vece pili skuplje pivo.
  • noch

    22.08.2017 20:06
    Schluß
    Uvek "ide fora": kad dođu "oni" gosti i gazda se ozbiljno uzruja; konobar se tada po inerciji "presamiti" od servilnosti i služi "nur frisch und echt.
  • kraduckanje

    22.08.2017 11:50
    Svaka čast konobaru na iskrenosti. Evo samo moj primer: sedimu jednoj "bašt" u centru. Naručim sok, borovnicu. Prvo, dok nije doooneoooo, pa, mala flašica probijen zapušač i stavljena slamčica. Gledam, svašta! A, ukus beše pola voda-pola sok. Baš kako navodi kKnobar

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin