VIDEO: "Bolnica za lutke" u Lisabonu postoji od sredine 19. veka

"Bolnica za lutke", osetljive igračke koje se brižno i s ljubavlju popravljaju i skupljaju već petu generaciju, smeštena je u malenoj prodavnici u starom lisabonskom gradskom jezgru.
Lutke koje imaju svaka svoj "bolnički karton", poverene su brizi veštih ruku tri "lekarke" koje im vraćaju oči, ruke ili novu kosu, koje pomno biraju među stotinama "rezervnih delova" složenih u fiokama.
 
Ustanova osnovana 1830. opisuje se u turističkom vodiču kao jedna od najstarijih "bolnica za lutke" koja je još operativna i kao jedna od najboljih prodavnica igračaka na svetu. 
 
Ponosna na taj dobar glas, vlasnica Manuela Kutiljero, uprkos tome ostala je skromna.
 
"Radimo u svom kutku i ne brinemo se za rekorde i statistike", rekla je za AFP.
 
Njeni klijenti su "muzeji i kolekcionari, a najviše privatne osobe koje su sentimentalno vezane za te predmete", rekla je bivša učiteljica kojoj su danas 72 godine.
 
Istorija porodične kompanije počinje u 19. veku sa "starom damom" Karlotom da Silva Luz koja se bavila proizvodnjom krpenih lutaka sedeći pred svojom prodavnicom lekovitih biljaka na trgu Praca da Figueri, gde je tada bila pijaca. Postepeno je lekovito i aromatično bilje ipak prepustilo mesto lutkama koje danas ispunjavaju izlog radnje, ali i čitav muzej na prvom spratu.
 
Oko 4.000 lutaka poređano je od poda do plafona u prostorijama uz radionicu gde se neguju one "bolesne". Tamo se mogu naći stogodišnjakinje s porculanskom glavom, lutke u narodnim nošnjama iz različitih delova Portugala kao i nekoliko modernih Barbika.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin