U sibirskom selu najniža zimska temperatura je minus 50 stepeni

Malo selo Ojmjakon u sibirkoj tundri verovatno je najhladnije mesto na svetu s obzirom na to da se prosečna zimska temperatura ne diže iznad minus 50 stepeni Celzijusa, a najniža zabeležena je 68 ispod nule.
U samom mestu živi teko oko 500 seljana koji Ojmjakon nazivaju "toplim domom", iako u prevodu ime sela znači "nezamrznuta voda". Ljudi na tom području uglavnom se hrane mesom, koje je bogato proteinom, ali i zato što je povrće gotovo nemoguće odgajati i održati.
 
Za hranu se uglavnom brinu sami, jer se u mestu nalazi samo jedna prodavnica namirnica. Budući da je tlo uvek zamrznuto, većina kupatila i toaleta je van kuća.
 
Tokom leta ima i sunca, dani u proseku traju i po 21 sat, a temperature su oko 21 stepen Celzijusa.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin