Šta ne treba prati u mašini za sudove

Mašina za pranje posuđa sigurno je jedan od najvažnijih izuma za domaćinstvo, jer nam može uštedeti mnogo vremena i energije.
Šta ne treba prati u mašini za sudove
Foto: Pixabay
Mnogi ne znaju pravilno da koriste ovaj kuhinjski uređaj, pa u njega ubacuju nedovoljno pripremljeno posuđe, zbog čega se često začepe filteri, a drugi opet ne znaju da se neki predmeti nikako ne bi smeli naći u mašini. Pojedini od njih mogu da štete, ali i obrnuto, mnogi predmeti mogu da izađu iz mašine oštećeni ili potpuno uništeni.
 
Niz je predmeta koji nikako ne bi smeli u mašinu.
 
Staklene posude s nalepnicama
 
Izbegavajte pranje staklenih flaša s papirnim nalepnicama u mašini za posuđe. Visoka temperatura i deterdžent mogu da začepe mašinu, stoga nemojte da rizikujete.
 
Pojedini plastični predmeti
 
U kuhinji koristimo priličan broj plastičnih posuda i pribora. Međutim, kod nekih plastičnih predmeta visoka temperatura u mašini može da uzrokuje oslobađanje štetnih hemikalija, poput BPA (Bisfenol A). Stoga uvek proverite na svakom predmetu da li postoji znak da je prikladan za pranje u mašini. Osim toga, plastične predmete uvek stavljajte na gornju policu mašine gde je temperatura nešto niža.
 
Posude od livenog gvožđa
 
Nije preporučljivo prati posuđe od livenog gvožđa, jer se tokom pranja gornji sloj posude može oštetiti.
 
Drveni predmeti
 
Možda je ovo za mnoge najzanimljivija stvar. Naime, navikli smo se da u mašini za sudove peremo kuhinjski pribor, pa tako i drvene viljuške i drvene daske. Međutim, stručnjaci to nikako ne preporučuju, jer se na taj način drvo brže oštećuje, pa čak i uništava, i lakše se lomi.
 
Termosi
 
U mašinu ne idu ni termosi i drugo posuđe koje je namenjeno očuvanju određene temperature hrane ili pića. Pranje u mašini može dovesti do oslabljenja izolacije, što naravno uništava funkcionalnost tih uređaja.
 
Posude za merenje
 
Nakon višekratnog pranja u mašini možete očekivati da se oznake na merici oštete ili potpuno izbrišu. Na taj način, naravno, gubi se njihova osnovna svrha.
 
Posuđe od skupocenih materijala
 
Verovatno imate u kućnoj kolekciji tanjire ili cele servise od skupocenih materijala, ili nasleđene od ranijih generacija, i zato ih koristite samo u posebnim prilikama. Ako ih već koristite u posebnim prilikama, žrtvujte se i operite ih ručno. Tako ćete ih sigurno sačuvati za buduće generacije, piše Slobodna Dalmacija.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin