Stakleni podovi i stepenice problem ženama u suknjama

Stakleni podovi već nekoliko godina moderni su u arhitekturi u svetu, pogotovo u javnim zgradama, a konačno se neko dosetio i skrenuo pažnju javnosti na ovaj problem.
Stakleni podovi i stepenice problem ženama u suknjama
Foto: Pixabay
Sve je počelo jednim tvitom novinarke El-Ej Tajmsa Karoline A. Mirande koja je na toj društvenoj mreži napisala: 
 
"Ideja: Od svih muških arhitekata bi trebalo tražiti da se prošetaju po sopstvenim zgradama u suknji.
 
Ovaj komentar samo je izazvao lavinu ostalih, a zanimljivi predlozi samo su se nizali. Među njima je bilo i onih da treba da prošetaju po takvim podovima u štiklama, ali i sa bebom u naručju... Tada je krenula debata o novom trendu u arhitekturi i tome kako oni koji projektuju ovakve podove uopšte ne razmišljaju o tome da treba da budu podjednako pristupačni i muškarcima i ženama. 
 
Možda deluje pomalo luckasto, ali kada razmislite, pojedina rešenja u dizajnu jednostavno nisu pogodna za sve. Od poslovne žene se očekuje da u svakom momentu izgleda elegantno, sređeno, a poslovni stil uključuje i suknju.
 
Međutim, nisu samo poslovno-komercijalne zgrade problematične. Ovaj problem prisutan je i na arhitektonskim fakultetima širom sveta. 
 
Jedan od učesnika u Tviter diskusiji, Džon Hil sa platforme Arčidous, ukazao je na dizajn katedre za arhitekturu državnog koledža u Njujorku koju je projektovao arhitekta Rafael Vinoli, a koja je završena 2009. godine. 
 
Jedan o učestalih komentara na Tviteru odnosio se upravo na to da bi savremene arhitekte u 21. veku "trebalo da znaju bolje". 
Zanimljiv je i podatak da je poslednjih godina u Americi više od 40 odsto arhitektonskih diploma bilo uručeno upravo ženama koje su upravo prolazile ovi hodnicima na Arhitektonskom fakultetu u Njujorku, čvrsto držeći suknju u rukama da se ni slučajno ne raširi u nezgodnom momentu. 
 
U grupu sličnih "nenamerno šovinističkih" enterijera spadaju i brojne "instagram-frendli" građevine poput futurističkih Apple prodavnica i drugih popularnih objekata. I, u suštini, svi enterijeri koji u sebi sadrže "primamljive" staklene stepenice.
  • Nerazumevač

    06.08.2018 09:22
    @Sloboda za svima
    I ja sam za "slobodu za svima", ali molim da se poštuje moja sloboda da me se gleda u solovilo. Ako volite - neka vama malo izviriva.
  • Sloboda za svima

    05.08.2018 17:03
    Mos' misliti. Bem ti lazni moral. Svako ima spolovilo. Deo tela kao i svaki drugi. Zasto se stideti svoga tela? A tu je i donji ves. Je l i to strašno ako malo izviri?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin