Kako jesti i piti u pojedinim zemljama

Znate li da nije uvek nepristojno zadnje kapi pića uliti upravo u svoju, umesto u tuđu čašu ili da se u nekim delovima sveta smatra rasipničkim kada svako za stolom jede iz svog tanjira? Ukoliko planirate put u neku zemlju koja vam je nepoznata, dobro bi bilo da se upoznate sa nekim običajima vezanim za jelo i piće.
Znate li da nije uvek nepristojno zadnje kapi pića uliti upravo u svoju, umesto u tuđu čašu ili da se u nekim delovima sveta smatra rasipničkim kada svako za stolom jede iz svog tanjira? Ukoliko planirate put u neku zemlju koja vam je nepoznata, dobro bi bilo da se upoznate sa nekim običajima vezanim za jelo i piće.

Ponašanje za stolom

Ako jedete domaću azijsku testeninu "noodles" u Japanu, to možete činiti i vrlo glasno pa čak i srkati. Međutim, u Kini nikada nemojte zabadati štapiće ukoso u zdelu s pirinčem jer će vaše domaćine to podsetiti na način na koji se pirinač servira mrtvima. Takođe, nije poželjno svojim štapićima hranu dodavati drugoj osobi, s obzirom na pogrebni budistički običaj prema kojem se ostaci kremiranog tela štapićima dodaju među članovima porodice. To pravilo, prema pisanju poznatog turističkog vodiča Lonli Planet, primenjuje se duž čitave Azije, a ne samo u Kini.

U Nepalu, čekajte da vas domaćim posluži i potrudite se da zatražite još. Ako ste u grupi, nemojte ustajati dok svi ne završe, a ako baš morate otići, izvinite se rečima "bistaii khaanus" ili "jedite polako".

U restoranima u Portugalu ne pitajte za so i biber ako već nisu na stolu. Tražiti bilo kakvu vrstu začina u toj se zemlji se smatra uvredom za kuvara, a oni su vrlo cenjeni u Portugalu. Francuzi takođe vole kuvare, ali za stolom pre svega smatraju vrlo nepristojnim da se razgovara o novcu. Ne vole ni da se deli račun, što je inače vrlo popularno u Americi, a predlog da svako plati svoje doživeće izuzetno nesofisticiranim.

Ako u Meksiku tokom obrokaa uhvatite nečiji pogled, bez obzira na to radi li se o strancu ili prijatelju s kojim delite sto, obavezno kažite "provecho" ili uživaj. Ne zaboravite ovaj običaj, u Meksiku ga jako vole i smatraju izuzetno pristojnim.

Jesti iz vlastitog tanjira u Etiopiji se doživljava kao smešno, bizarno i rasipno. Hrana se u toj zemlji uvek deli iz jednog tanjira, a jede se rukama, bez ikakvog pribora. Pohlepa se smatra vrlo necivilizovanom pa za etiopskom trpezom treba jesti polako i ne zaboravite da se mesna jela obično konzumiraju poslednja pa na njih nemojte navaliti odmah.

Piće

U Japanu nemojte sami nalivati u svoju čašu. Pristojno je napuniti čašu osobe pored sebe i čekati da vam ona uzvrati. Posezanje za bocom i sipanje u svoju čašu za stolom bi se moglo protumačiti kao da imate problema s alkoholom.

U Jermeniji pak, ako nekome nalijete zadnje kapi iz boce, osobi niste ukazali čast, već ste je obvezali da plati novu rundu. Zato je pristojno poslednje kapi sačuvati za sebe. U Australiji drže do običaja zvanog "shouting" ili "zvanje" koji podrazumeva da svako naruči po jednu rundu pića pa nikako nemojte otići dok ne platite svoju.

U Rusiji, s domaćinima probati votku znači ne pijuckati, već ispiti naiskap. Od muškaraca se očekuje da čašicu isprazne u jednom gutljaju, a žene poneku rundu mogu i preskočiti. Votku nije dozvoljeno mešati ili razblažavati, a ispijena boca se ne sme vratiti na sto već je treba odložiti na pod. U Švedskoj, nije pristojno zveckati čašama, a izuzetak je jedino kucanje prilikom zdravice.

Uputstva za vegetarijance

U Peruu, kao i u ostalim zemljama, postoje vegetarijanski restorani na svim važnijim turističkim mestima. Međutim, treba istaći da se u običnim restoranima termin "bez mesa" odnosi samo na jela bez crvenog mesa ili svinjetine. Ako želite da budete sigurni da u vašem tanjiru neće biti nikakva životinja, naručite "un plato vegetariano", što je siguran vegetarijanski obrok.

Rusija isto može biti problematična ako ne volite meso. Vegetarijancima je najbolje da posete Rusiju tpkom korizme kada mnogi restorani nude posebne bezmesne specijalitete. Restorani u Moskvi, Petrogradu i ostalim većim gradovima imaju vegetarijanske restorane, ali je povrće po pravilu prekuvano "do smrti", a vegetarijanska supa se često kuva s ostacima mesa.

I dok za vegetarijance nisu ni mesarska ravničarska područja Argentine ili srednje Azije, rajem s pravom se mogu nazvati mediteranske i bliskoistočne zemlje, Indija i Singapur.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja