Deset gradova koji zaslužuju više pažnje

Možda su Pariz i Rim najatraktivnije destinacije, ali za one koji žele da upoznaju "pravu" Evropu, zanimljiviji su neki drugi gradovi.
Možda su Pariz i Rim najatraktivnije destinacije, ali za one koji žele da upoznaju "pravu" Evropu, zanimljiviji su neki drugi gradovi.

1. Belincona, Švajcarska

Okružena Sent Gotard masivom u Švajcarskim Alpima, Belincona je divan dom tri najbolje očuvana srednjevekovna zamka u zemlji. Zato je odlična alternativa Lucernu ili Interlakenu. Grad je zapravo kapija ka Italiji za sve one koji putuju sa severa i predvorje Alpa za one koji dolaze sa juga. Pun je slikovitih uglova i raskrsnica, a neoklasični, italijanski stil divno se uklapa uz stare kućice.

2. Talin, Estonija

Ako želite da se kao pomoću vremenske mašine vratite u prošlost, posetite Talin u Estoniji. UNESKO ga je uvrstio u centar Svetske baštine zbog fantastičnih srednjevekovnih utvrđenja i čitavog lavirinta kaldrmisanih ulica. Reputaciji viteškog grada ne odmažu ni gotska koplja i velike kule, a raznobojne kuće, bučne pijace, neverovatna utvrđenja i postsovjetska atmosfera dopinose tome da se u Tallinu osetite kao u nekom drugom vremenu.

3. Ravelo, Italija

Ravelo je jedan od najvećih dragulja Italije koji leži na divnom brdu s pogledom na obalu Amalfi. Mala regija poznata je po stablima limuna, a zato i po limonćinu. Možete posetiti lokalne proizvođače i naučiti kako da sami pripremite to osvežavajuće piće.

4. Valensija, Španija

Valensija je univerzitetski grad vrlo dinamičnog života koji je smešten južno od Barselone, na obali paralelnoj sa Balearskim ostrvima. Vrlo nepravedno je zapostavljena, pa većina posetilaca Španije odlazi u Barselonu, Madrid ili Ibicu. Ipak, ona Ima moćnu istoriju i ogromno kulturno nasleđe, a u njih spada i čuvena kolekcija u tamošnjem muzeju umetnosti pod nazivom "Grad umetnosti i nauka" koju je dizajnirao svetski poznat arhitekta Santjago Kalatrava.

5. Zagreb, Hrvatska

Stranci ga opisuju kao prestonicu iz bajke, ali je ipak i dalje nepoznat velikom broju svetskih turista. Međutim, u jednom američkom dnevnom listu, menadžer australijske agencije Trafalgar Metju Kameron Smit rekao je da je fasciniran Zagrebom i da je to obavezno mesto za one koji od putovanja traže "nešto drugačije". "Od veličanstvene katedrale, do kardinalskih palata, Crkve svetog Marka i Kuće opere, ovaj grad će vas očarati starinskim šarmom”, smatra Smit. "Jedno od najboljih užitaka je da sednete u neki od mnogih kafića i posmatrate prolaznike, ili potrošite nekoliko sati obilazeći muzeje i galerije".

6. Trir, Nemačka

Najstariji nemački grad Trir datira iz 16. godine pre Nove ere kada su ga osnovali Rimljani. Ipak, postao je poznat tek kao rodno mesto Karla Marksa. Trir, naravno, ima da ponudi mnogo više od toga. Odlična je alternativa Štasburgu i Hajdelbergu jer ima fantastičnu kulturu i istorijsko nasleđe.

7. Kijev, Ukrajina

Kijev je prestonica i najveći grad u Ukrajini koji važi za jednu od najlepših destinacija u Evropi. Divni neboderi i crkve sa pozlaćenim kupolama se neverovatno uklapaju u pravu fuziju stilova. Kijev je odlična opcija za turiste koji traže kulturu i istoriju u postsovjetskom periodu i adekvatna je zamena za Moskvu ili Prag.

8. Spoleto, Italija

Ovaj divni grad sasvim je nepravedno zapostavljen od strane putnika. Nalazi se u regiji Umbrija između Firence i Rima i okružen je brojnim srednjevekovnim utvrđenjima i selima. Dok stojite na raskrsnici iz 16. veka, imaćete osećaj kao da ste u nekom muzeju pod vedrim nebom, a čim se maknete iz centra grada možete pronaći brojna arheološka nalazišta drevnih zdanja.

9. Tubingen, Nemačka

Ako tražite "pravi" nemački grad, Tubingen je odlično mesto za vas. Smešten je na Neckar reci na jugu Nemačke i od Štutgarta udaljen oko 30 kilometara. Sigurno ćete biti oduševljeni raznobojnim fasadama tradicionalnih kuća i Hohentubingen zamkom koji se nadnosi iznad grada. Uređeni centar srednjevekovnog grada prepun je kafića, taverni, restorana i krčmi, pa možete biti sigurni da ćete biti i pristojno ugošćeni. Možda je i najzanimljivija trospratna zgrada gradske skupštine sa ukrašenim astronomskim časovnikom.

10. Tuluz, Francuska

Tuluz se nalazi na pola puta između Atlantika i Mediterana i "ukrašen je" divnim srednjevekovnim crkvama i palatama od fasadne cigle. Tuluz mnogi smatraju "francuskim Pragom" i vredi za jedan od najlepših gradova na svetu.

  • ćelavac

    09.11.2011 22:38
    Ja maštam da odem nekad u Briž. Probajte da izguglate slike ovog grada
  • Veljko

    09.11.2011 22:03
    sumnjiva lista
    Od ove liste, jedino Valensija zasluzuje da se poseti. Ovo ostalo su krajnje nezanimljivi gradovi u koje nikad, ali nikad ne bih isao.
  • The Lalosh

    08.11.2011 16:12
    Da me ne shvatite pogrešno...
    ... ali Zagreb nije ništa naročito za nas sa ovih prostora. Novi Sad ima lepši šetališni deo (Kralja Aleksandra, Modene, Zmaj Jovina, Dunavska i bočne manje uličice) od Zagreba. Katedrala jeste velelepna ali to je sve. Naša tvrđava je bije 10 u glavu (što bi rekli modernim jezikom). Zgrada opere? Pa Skupština Srbije u Beogradu je toliko lepša da pored nje Zagrebačka opera izgleda kao obična kuća.
    Da ne pričamo o jednom Sarajevu, Mostaru, Trebinju, Dubrovniku, Kotoru, Herceg Novom, Ohridu, Ljubljani... u okruženju. U Srbiji ima toliko lepših gradova da ne bih ni da nabrajam posle Novog Sada i Beograda.
    Ali, o ukusima se ne raspravlja jelte ;)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja