Kako da sprečite jutarnje mučnine tokom trudnoće

Više od polovine žena tokom trudnoće pati od jutarnjih mučnina.

Više od polovine žena tokom trudnoće pati od jutarnjih mučnina.

One se najčešće javljaju u prvom tromesečju trudnoće, ali kod 10 do 20 odsto žena ove tegobe mogu trajati tokom cele trudnoće. Konstantne mučnine i povraćanje koje se ne može kontrolisati mogu dovesti do dehidracije i gubitka vitamina, pa se to mora rešiti hospitalizacijom i primanjem infuzije.

Srećom, često je moguće ublažiti mučnine. Trudnice bi trebalo da izbegavaju jako začinjenu i premasnu hranu i namirnice intenzivnog mirisa. Isto tako, bolje je pojesti pet-šest manjih obroka na dan nego tri velika.

"Nizak nivo šećera u krvi i glad mogu izazvati nagon za povraćanjem", objašnjava nutricionistkinja Tena Niseteo i dodaje da se, naročito u poslednjim mesecima trudnoće, zbog rasta bebe podiže dijafragma i menja položaj želuca, zbog čega može doći do mučnina, ali i gorušice. Niseteo ističe da napici koji sprečavaju pojavu mučnine moraju biti hladni i osvežavajući poput limunade, mineralne vode s ili soka ceđene narandže.

Odličan borac protiv mučnine je i sok od đumbira u kombinaciji s listićima mente, a napitke treba pijuckati gutljaj po gutljaj. Tri osnovne biljke koje smanjuju mučninu su đumbir, menta i kamilica. Kod trudnica mučninu često izazovu i topli napici, poput kafe ili toplog kakaa tako da bi njihovu konzumaciju svakako trebalo smanjiti, a okrenuti se mlakim čajevima od kamilice ili mente, koji smiruju želudac i creva - kaže Niseteo i dodaje da i konzumacija suvih grickalica, poput slanih štapića ili krekera, može pomoći pri smanjenju i otklanjanju osećaja mučnine. Uzimanje vitamina B6 takođe pomaže.

Osim s mučninom, trudnice često imaju problema s gorušicom, kod koje pomaže grickanje badema. Najbolja prevencija je ipak smanjenje obroka.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.