Vreme odlaska na spavanje utiče na sportske rezultate?

Naš unutrašnji časovnik ima toliko velik uticaj na sportske mogućnosti da bi nas mogao koštati i olimpijskog zlata, navode stručnjaci.
Naš unutrašnji časovnik ima toliko velik uticaj na sportske mogućnosti da bi nas mogao koštati i olimpijskog zlata, navode stručnjaci.

Tim naučnika Univerziteta u Birmingemu dokazali da naša aktivnost, pa i performans, variraju 26 odsto tokom dana. To znači da ljudi koji ustaju veoma rano imaju najjače atletske mogućnosti oko podneva, dok su "noćne ptice" najaktivnije tokom večeri. To bi, zaključuju naučnici, moglo da objasni i uspešnost Španaca u evropskoj fudbalskoj ligi.

Bioritam utiče kako na budnost, tako na naš dnevni ritam aktivnosti, što je pokazao i eksperiment sproveden na 20 hokejašica. Od njih se tražilo da odrade nekoliko serija sprinta od 20 metara, ali u terminima od sedam ujutru do 22 časa. Rezultati su pokazali da su hokejašice postigle najbolje rezultate u ranim popodnevnim časovima, ali su onda naučnici istražili pojedinačno vreme ustajanja i odlaska u krevet ovih sportistkinja.

Zaključak je da, ukoliko žele da postignu izvanredne rezultate, sportistkinjama savetuje da odlaze na spavanje u tačno određeno vreme i poštuju bioritam, zaključio je dr Roland Brandsteter.

Kako je dodao, samo jedan odsto promene mogao bi da znači razliku između četvrtog i prvog mesta na Olimpijadi. Upravo je bioritmična nestabilnost uzrok lošijih rezultata engleskih ekipa u Ligi Šampiona.

"Imate igrače koji igraju neverovatno dobro u nacionalnoj ligi u 15 časova, ali iznenada ne mogu da daju sve od sebe tokom večernjih utakmica Lige šampiona", navodi Brandsteter.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.