Da li je gazirana mineralna voda štetna?

Postoji mnogo urbanih mitova vezanih za mineralnu gaziranu vodu – od toga da "izvlači" kalcijum iz kostiju, do toga da uništava zubnu gleđ. Međutim, šta je od toga istina?
Postoji mnogo urbanih mitova vezanih za mineralnu gaziranu vodu – od toga da "izvlači" kalcijum iz kostiju, do toga da uništava zubnu gleđ. Međutim, šta je od toga istina?

Ako volite mineralnu vodu, ne postoji nijedan razlog da ne nastavite da uživate u ispijanju tog pića, piše Time. Za početak, mineralna voda odlična je zamena za gazirana pića koja sadrže šećer.

Takođe, nemate razloga da se brinute za gleđ jer joj mineralna voda pričinjava zanemarljivu štetu. Gazirana voda nema negativan uticaj na ljudske kosti za razliku od nekih gaziranih pića za koja je otkriveno da smanjuju gustinu kostiju u ženskim kukovima. Svi stručnjaci se slažu da je mineralna voda bezopasna dok god kroz ishranu unosimo dovoljno kalcijuma.

Bez obzira na mehuriće, jedan deo dnevne preporučene količine tečnosti možete zameniti mineralnom vodom.

Dokazano je da ljudi koji piju mineralnu vodu imaju manje problema s viškom kilograma, verovatno zato što im mehurići daju osećaj sitosti.

  • Novosadjanin

    09.02.2015 06:30
    hahahh Anonimus
    Javio se neko ko pije mineralnu vodu a debeo je hahahhah Anonimus
  • 08.02.2015 11:40
    Kaze ko? Dokazao je ko? Retardirane agencijske vesti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.