I elektronska cigareta izaziva zavisnost?

Elektronska cigareta koja može da pomogne pri odvikavanju od pušenja, može da stvori nikotinsku zavisnost mladih koji nisu konzumenti klasičnih cigareta, upozoravaju zdravstveni zvaničnici u SAD.
Elektronska cigareta koja može da pomogne pri odvikavanju od pušenja, može da stvori nikotinsku zavisnost mladih koji nisu konzumenti klasičnih cigareta, upozoravaju zdravstveni zvaničnici u SAD.

Zamenik direktora američkog Instituta za bolesti zavisnosti, Vilson Kompton, kaže da je elektronska cigareta perspektivno sredstvo za pomoć pušačima koji ne uspevaju da ostave duvan, prenosi Beta.

"Upotrebom elektronske cigarete reprodukuju se određene radnje, što je korisno u borbi protiv te loše navike", objasnio je Kompton ističući da, s druge strane, ta cigareta može kod mladih koji nisu ranije pušili, da razvije nikotinsku zavisnost. "To je zabrinjavajuće jer je elektronska cigareta jedini način da se proba nikotin, pored konvecionalnih cigareta. To otvara put ka zavisnosti od duvana", upozorio je Kompton.

Naučnici su naveli da je "bolje da mladi koji nažalost, zaista žele da puše, koriste elektronsku cigaretu, nego pravu, jer je ipak manje opasna".

  • Nezavisnik

    14.02.2015 21:30
    Zavisnost
    Pa, sve u životu stvara zavisnost. Zavisnost stvara i TV, internet, alkohol, slatkiši... sve je individualno, od osobe do osobe. Ima osoba koje zapale običnu cigaretu ponekad, pa nisu zavisni od cigareta. Elektronska cigareta ima u sebi propilen-glikol, to je nešto kao antifriz u automobilima, pa sad, zamislite da prokuvate malo antifriza u šerpi i udišete paru. Možete dodati i čaj od nane u tu posudu i evo vam mentol pare. Tako je i sa elektronskim cigaretama. U svakom slučaju je manje štetnije nego obične cigarete i što je najvažnije, ne trujete druge.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.