Da li nam je hrana po standardima Evropske unije?

Uslov da Srbija u potpunosti obezbedi domaću i inostranu tražnju i ostvari izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda od preko pet milijardi dolara, neophodno je da postigne visoke standarde u bezbednosti hrane i da primeni propise Evropske unije.
Uslov da Srbija u potpunosti obezbedi domaću i inostranu tražnju i ostvari izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda od preko pet milijardi dolara, neophodno je da postigne visoke standarde u bezbednosti hrane i da primeni propise Evropske unije.

Potrošači u Srbiji ipak sumnjaju u kvalitet mnogih proizvoda, dok veterinarske inspekcije konstantno sprovode kontrole. Da bi hrana u Srbiji bila potpuno bezbedna, neophodno je uspostavljanje integralnog sistema proizvodnje od provera sirovine, prerade, preko transporta i skladištenja do maloprodaje. Stručnjaci veterinarske medicine najkompetentniji su u prepoznavanju i analiziranju svih činilaca koji ugrožavaju zdravstvenu ispravnost proizvoda životinjskog porekla kroz celi proizvodno-prehrambeni lanac.

"Uglavnom se misli da je ta zdravstvena zašita uglavnom dominantna kod životinja. Međutim, kada se radi o veterinarskim fakultetima, oni štiteći zdravlje životinja u najvećoj meri štite zdravlje krajnjeg potrošača", ističe dekan Fakulteta veterinarske medicine Vlado Teodorović.

Proces nadzora celokupnog lanca ishrane veoma je složen i počinje od nadziranja zdravstvenog stanja životinja. Adekvatno lečenje domaćih životinja i vakcinacije takođe moraju biti pod kontrolom.

"Veterinarska struka ima veoma važnu funkciju u osiguranju i bezbednosti hrane koja se nalazi u prometu samim tim što se nalazi na početku lanca proizvodnje hrane. Njena uloga je u osiguranju zdravlja životinja jer samo od zdravih životnja mogu da se koriste mleko, meso ili drugi proizvodi", kaže profesorka Vera Katić sa Fakulteta veterinarske medicine.

Primenom novih tehnologija i otklanjanjem nedostataka u procesu proizvodnje i prerade produženi su rokovi trajanja i kvalitet hrane.

"Upravljanjem u proizvodnji, kako u tovu životinja i proizvodnji mleka, proizvoda od mleka, mesa, kao i svih ostalih namirnica animalnog porekla, mogu unapred da se otklone uzroci", objašnjava dekan Teodorović. Više od 90 odsto regulative u oblasti bezbednosti hrane u Srbiji je već harmonizovano sa evropskim propisima i sada ostaje da se sva ta rešenja primene i u praksi.

Budućnost ovih prostora je i organska hrana.

  • 05.03.2015 19:08
    Nije
    Kako može biti po standardima Evropske unije kada iz unije uvozimo organski otpad koji oni ne smeju da stave ni u hranu za mačke i pse, ali ovde prerađuju u hranu za ljude. koliko mi se puta dešavalo da jedan proizvod od jednog proizvođača izaziva žestoke stomačne tegobe uvek kada ga probam, dok isti proizvod od drugog proizvođača ne pravi nikakve probleme. Ko zna šta ima u nekim proizvodima kada ništa ne kontrolišu u Srbiji niti se drže kakvog standarda, pogotovo ne Evropskog standarda.
  • 05.03.2015 17:23
    Domace salama moja macka zaobilazi u sirokom luku. Ali zato tamani ove iz madzarske i rumunije.
  • tehnolog

    05.03.2015 17:08
    hrana u Srbiji
    "Potrošači u Srbiji ipak sumnjaju u kvalitet mnogih proizvoda, dok veterinarske inspekcije konstantno sprovode kontrole"-OVO NIJE TAČNO, radim u jednoj industriji gde postoje vet.inspektori i ne rade ništa. Po ceo dan igraju igrice.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.