Ugrađeno i treće veštačko srce

Veštačko srce francuske laboratorije Karma uspešno je ugrađeno trećem pacijentu pre dvadesetak dana u Parizu.
Veštačko srce francuske laboratorije Karma uspešno je ugrađeno trećem pacijentu pre dvadesetak dana u Parizu.

"Ugrađivanje je dobro prošlo. Sve se pozitivno odvija", rekao je hirurg Danijel Divo koji je učestvovao u operaciji sprovedenoj u evropskoj bolnici "Žorž Pompidu" u Parizu. On je dodao da pacijent ima 70 godina ali nije želeo da navede druge detalje. Prema njegovim rečima, uskoro se očekuju i druga ugrađivanja veštačkog srca.

Divo je rekao da je drugi 69-godišnji pacijent kome je ugrađeno veštačko srce u avgustu veoma dobro i dodao da svake nedelje dolazi na kontrolu. Prvi pacijent, 76-godišnji Klod Dani, umro je 74 dana posle operacije, što je, prema lekarskim procenama, dvostruko više od predviđenih 30 dana za prvu operaciju takve vrste. Dani se dobrovoljno prijavio za operaciju, potpuno svestan mogućeg fatalnog ishoda.

Laboratorija Karma, koja je izumela veštačko srce, saopštila je da takvo srce ne može u potpunosti da zameni transplantacije srca već će se ugrađivati zbog nedostatka srca za presađivanje i onim pacijentima koji ne podnose transplantacije. Proteza je teška 900 grama, teža od pravog srca, koje je teško 300 grama.

Veštačko srce će koštati 160.000 evra, koliko košta i presađivanje pravog srca s veoma dugim post-operativnim tokom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.