Svaki peti tinejdžer u Srbiji pušač

U Srbiji puši oko 34,7 odsto stanovnika starijih od 15 godina, pri čemu je 29,2 odsto svakodnevnih pušača, saopštio je Gradski zavod za javno zdravlje Beograd.
U Srbiji puši oko 34,7 odsto stanovnika starijih od 15 godina, pri čemu je 29,2 odsto svakodnevnih pušača, saopštio je Gradski zavod za javno zdravlje Beograd.

Skoro svaka peta mlada osoba (19,2 odsto), starosti od 15 do 19 godina je takođe pušač. Značajno je veći procenat pušača u gradovima u poređenju sa stanovnicima ostalih naselja - 36,4 u odnosu na 32,2 odsto, kao i u populaciji sa najnižim primanjima - 38,2 odsto.

Upotreba duvana je jedan od najzastupljenijih faktora rizika po zdravlje, posebno za srčani udar, oboljenja perifernih krvnih sudova i povišen krvni pritisak, šlog, hroničnu opstruktivnu bolest pluća, rak pluća, grkljana, usta i drugih lokalizacija, navodi se u saopštenju.

  • ja

    31.05.2015 07:42
    zabrana
    zabrana pusenja u svim prostorijama, poskuplje cigareta, zabrana reklame cigareta, itd,itd
    sta radi ministarstvo? sta rade "experti"?
  • 29.05.2015 22:41
    Nekada ovoga nije bilo
    U moje vreme kada sam ja bio klinac, neda Bog da su me videli sa cigarom u usta, a tako je bilo i kod drugih. Zahvaljujući ovoj državi danas klincima sve dopušteno, jer kao pre trideset godina to društvo i sistem nije valjao.
  • Nije tacno

    29.05.2015 12:07
    NIJE TACNO
    Statistika je ustvari obrnuta, a to je da su ustvari dve trecine pusaci. Ako ne verujete, izadjite uvece u grad, sedite u kafic i videcete pravu statistiku. Jos gora cinjenica je uda su zene pusaci u vecini.

    Nacija bolesna po svim osnovama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.