VIDEO: Šta se dešava u vašem telu kada gladujete?

Odavno je poznato da preskakanje obroka nije preporučljivo za osobe koje vode računa o svom zdravlju. Međutim, šta se dešava kada čovek potpuno prestane da uzima hranu?
Video Asap Science objašnjava kroz koje faze prolazi organizam u tom slučaju.
 
U prvih šest sati, sve normalno funkcioniše. Vaše telo počinje da razlaže glikogen – zalihe “energije” – na glukozu, koju ćelije koriste kao gorivo. Oko 25 odsto energije dobijene ovim putem koristi isključivo mozak, dok ostatak odlazi na mišiće i crvena krvna zrnca.
 
Međutim, posle šest sati gladovanja, ovaj proces se obustavlja, pošto se zalihe glikogena prazne. U ovoj fazi, telo ulazi u proces ketoze, jer telo mora da razlaže mast, kako bi došlo do energije. Masnoće se razlažu na masne kiseline koje mozak ne može da iskoristi direktno, pa signalizira telu da ih dalje razloži na ketone. Samo 75 odsto energije potrebne za rad mozga može da potiče od ketona, što znači da bez glukoze imate slabije kognitivne funkcije.
 
Važno je znati da ne morate gladovati, kako biste ušli u stanje ketoze. Mnogi ljudi prolaze kroz ovu fazu ako su na ishrani siromašnoj ugljenim hidratima ili se bave intenzivnom fizičkom aktivnošću koja troši sve ugljene hidrate dobijene kroz hranu.
 
Posle 72 sata gladovanja, nećete se osećati samo umorno i bezvoljno, nego će mozak početi da razlaži i mišiće u vašem telu. Proteini se razlažu na aminokiseline koje se mogu pretvoriti u glukozu.
 
Kod žena koje dugo gladuju, često se gasi i menstrualni ciklus, jer telo pokušava da štedi energiju. Smanjuje se gustina kostiju i gubi se seksualni libido.
 
Posle nedelje ili dve gladovanja, imuni sistem je toliko izmučen nedostatkom vitamina i minerala, da mnogi umru zbog bolesti. U suprotnom, telo nastavlja da troši samo sebe, dok ne preostane ništa od glukoze, masti i mišića i čovek koji gladuje uglavnom umire od srčanog udara. To je i najčešći način na koji umiru osobe obolele od anoreksije.
 
Gladovanje može dovesti do smrti već posle 20 dana, ali su zabeleženi slučajevi preživljavanja i do 70 dana bez hrane. Šanse za preživljavanje u velikoj meri zavise od hidriranosti, ali i masnih naslaga.
 
 
Autor: Huffington post
  • Bojan

    20.03.2022 19:37
    Prokleti bili lazovi. Post je odlican za telo
  • She

    04.08.2019 12:18
    Autofagija
    Kada se ne uzima hrana, nakon 12 do 17 sati, u našem organizmu započinje proces autofagije koji je veoma koristan. Autofagija je nešto kao reciklaža ćelijskog otpada.
  • Q

    02.04.2016 19:35
    Post kao lek
    Pročitajte knjigu prof. Arnold Ehreta koji je pre sto godina uz pomoć posta i zdrave ishrane pomagao mnogima. Pravilna ishrana, kontrolisani post i hidratacija čiste organizam od toksina i sprečavaju moderne bolesti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).