Pušenje zavisnost, a ne loša navika

Više od 90 odsto pušača u Srbiji pušenje definiše kao bolest zavisnosti, što je pomak u odnosu na raniji period kada je većina njih pušenje videla samo kao lošu naviku.

I pored toga, pušači smatraju da im je, za odvikavanje od cigarete dovoljna isključivo snaga sopstvene volje, pokazali su poslednji rezultati online ankete koju su sproveli Savetovalište za prevenciju i odvikavanje od pušenja Klinike za plućne bolesti KCS i sajt www.bezduvana.rs.

Najčešći motiv za ostavljanje cigareta je briga o sopstvenom zdravlju, zatim želja pušača da ne budu zavisni od cigareta, a tek na trećem mestu je finansijski motiv razlog za ostavljanje duvana. "Pušači kažu da poslednjih godina nekontrolisano puše sve više i više cigareta, da osećaju zasićenje nikotinom i da ne žele više da budu zarobljenici pušenja", kaže predstavnica Savetovališta za odvikavanje od duvana dr Ika Pešić.

Ona navodi da je sve manje prostora u kome je dozvoljeno pušenje, da je pušačima teško da se suzdržavaju u tim prostorima i zato se suočavaju sa efektom snažne zavisnosti. Istraživanje je pokazalo da oni koji razmišljaju o ostavljanju duvana kao podršku u procesu odvikavanja ističu i pomoć lekara i stručnjaka (15 odsto) i upotrebu medikamenata (20 odsto).

"Uz pomoć lekova koji sadrže supstancu citizin, koja na telo pušača deluje slično kao nikotin, mnogi bivši pušači su se uspešno odvikli od pušenja", kaže Pešićeva. U online anketi na sajtu www.bezduvana.rs, tokom prve polovine maja učestvovalo je 1.009 ispitanika iz Srbije, a većina njih je prvu cigaretu probala iz radoznalosti.

  • Boban

    31.05.2016 15:01
    Alternativa
    Sad će blizu dve godine kako koristim elektronsku cigaretu. Ne kašljem više, čulo mirisa se opet vratilo u normalno stanje, stan mi više nema onaj odvratni šmek ustajalog duvanskog dima, finansijski maltene i ne osetim i što je najbitnije, apsoltno ne smeta ljudima u okolini.
    Neko će reći, čitajući razne naručene tekstove, da je to isto zlo. Verujte da nije, uostalom, zvanično je britansko Ministarstvo zdravlja utvrdilo da su e-cigarete čak 95% bezbednija alternativa.
    Kao neko ko je više od 15 godina pušio tri paklice cigareta dnevno, toplo preporučujem pušačima da makar probaju elektronsku cigaretu, iznenadićete se prijatno.
  • Chiske

    31.05.2016 14:31
    Grozota
    Pre tri godine sam znao povremeno da zapalim koju cigaru, recimo 3-4 cigare nedeljno sam pusio (malo, al i dalje nezdravo). Prestao sam onog trenutka kada sam video kako mi otac (pusio je paklu dnevno) umire od gusenja u sopstvenom slajmu koji nije mogao da izbaci iz sebe. Od tada nisam zapalio ni jednu jedinu cigaru jer svaki put kad pozelim setim se scene gusenja i presedne mi istog momenta.
  • Dusan Savic

    31.05.2016 14:11
    Samoubistvo
    Pusenje je postepeno svesno samoubistvo pa izvoli nastavi dalje

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.