Zbog čega voće treba jesti pola sata pre obroka?

U mnogim kulturama voće se jede nakon obroka, ali taj trend treba promeniti.

Stručnjaci preporučuju da voće treba jesti 20 do 30 minuta pre obroka. Glavni razlog za to je taj što plodovi sadrže šećer i zbog toga im treba više vremena da se rastvore i probave. Osim toga, ukoliko jedete voće nakon obroka, gube se hranjive materije iz voća.

U nastavku su neki od glavnih razloga zašto voće treba jesti pre obroka:

Voće uvek treba jesti 30-ak minuta pre jela. A ako želite da jedete voće nakon obroka, onda pričekajte tri sata (nakon što se hrana probavi). Ukoliko jedete voće pre jela, smanjićete i porcije obroka jer ćete se osećati sitim.

Budući da naše telo ne dobija hranu tokom osam do devet sati sna, preporučuje se da uključite voće svakog jutra u svoju ishranu (pre doručka). To pomaže u povećanju nivoa energije. Konzumiranje voća je dobar način započinjanja dana.

Izbegavajte da jedete voće kao prilog uz obrok. Isto tako, konzumiranje voća kao deserta ne daje najbolje rezultate za telo, naročito ako su plodovi iseckani i pomešani sa šećerom.

Nastojite da izbegavate konzervirano, smrznuto voće ili voće koje je obrađeno. Takvi plodovi imaju visok sadržaj šećera, konzervansa ili drugih hemijskih dodataka koji mogu biti štetni za telo. Oni se ne smatraju zdravim voćem.

Konzumiranje zdravih plodova svako jutro na prazan želudac (pre doručka), pomaže telu da apsorbuje sve potrebne i bitne elemente koji se nalaze u voću. 

Teme

voće

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).