Kakve su prednosti šetnje po kiši?

Znate li šta znači reč Pluviofil?

Jeste li jedna od onih osoba koje uživaju u trenucima, pogotovo kada im prva kapljica kiše dotakne lice? Ako niste, ne brinite. Trudnoća će vas možda i naterati da je zavolite.

Kišu ne voli mnogo osoba. Ali, postoje osobe koje se zovu Pluviofili (Pluviophile). Prema definiciji, takve osobe obožavaju kišu. One u njoj nalaze mir, inspiraciju i uživanje. Pluviofili se raduju čim ugledaju prvu kapljcu, ili čim čuju zvuk padanja kiše.

Pored Pluviofila, tu smo i mi ostali. Neki od nas se odmah rastuže, druge mrzi da ustanu iz kreveta, neki bi radije da gledaju samo kroz prozor iz toplog doma... Razloga je mnogo, ali kao najčešći problem buduće majke navode strah od prehlade. Što je negde i logično, jer je u trudnoći zaista teško lečiti gripu, ili prehladu. Ali, trudnoća ne sme da vam bude izgovor da ne šetate po kiši. Postoje načini koji će vam sigurno pomoći da uživate i onda kada drugi to ne rade.

Šta raditi?

Obući se slojevito

Hormoni izazivaju toplotne napade kod trudnica, pa se zbog toga mnoge buduće mame prevare i obuku lagano.

Ono što je bitno je da se oblačite slojevito. Da, biće vam u momentima toplo, u momentima hladno, ali je veoma važno da budete opremljene za svaku situaciju. Normalno je da ćete poneti kišobran sa sobom kada pada kiša, ili pak kabanicu, koja je mnogo efikasnija, jer ćete, ukoliko idete u šetnje po planini, moći da se pridržavate rukama.

Obuti kvalitetnu obuću

Od nogu sve kreće – česta je uzrečica starijih. Zbog toga noge treba da budu uvek u toplom. Iako postoje razne teorije o toploti i nogama, ipak treba biti oprezan. Ono što je još sigurno je da neudobna obuća utiče na ceo skelet u telu, pa se često javljaju bolovi u leđima, problemi sa karlicom i kičmom, problemi sa kolenima...

Trudnoća, koja sa sobom nosi i višak kilograma zahteva od žene da nosi udobnu obuću. Zbog toga treba izbegavati štikle, gumene čizme i obuće sa ravnim đonom. Po kiši je idealno nositi patike sa anatomskim ulošcima, koje ne propuštaju vodu. Ako nemate takve, onda se potrudite da nosite obuću koja ne kliza po podlozi po kojoj šetate.

Izaći sa osmehom na licu

Možda čujete ovu rečenicu često, ali ima nečega u tome. Ako vi ubedite sebe da vam je lepo po kiši, uživaćete i više nego što ste očekivale. Pozovite supruga, drugaricu, koleginicu neka i oni prošetaju sa vama.

A ako niko od njih ne želi, vi se prijavite na neki od kurseva za trudnice, na neke od organizovanih šetnji, druženja. Upoznajte i drugu trudnicu koja je odlučna da iskoristi vreme koje nailazi kako bi se promenila i možda postala Pluviofil. Pozovite je da se druži sa vama. Prijaće vam obema.

A ako ni tada ne budete našli partnera za šetnju, zapamtite jedno: u periodu trudnoće ne možete da budete sami. Vaša beba je uvek sa vama.

Zato sada, u ovim jesenjim danima koji su poznati po čestim kišama, obucite se slojevito, obujte najudobnije patike koje imate, nabacite osmeh na lice i uživajte. Iskoristite slobodno vreme u trudnoći i šetajte koliko god dugo možete. Time nećete pomoći samo sebi, već i vašem saputniku koji ima svega nekoliko meseci.

  • Dusan Savic

    09.10.2016 12:04
    Prednost je kada se setas sa svojom devojkom pa onda moze da lije kao i zkabla i da grmi nista nije bitno . Nego kada vidis svoju ljubav kako je lepo pokisla. Ta mokra kosa i njeno pokislo lice je nsto najlepse na svetu. Kad je sklanjas kosu da je poljubis po kisi nema lepseg osecaja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Pad broja obolelih od gripa

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da su od 18. do 24. marta prijavljena 6.223 slučaja oboljenja sličnih gripu.