Dobrovoljna HPV vakcinacija od sledeće godine

Ministarstvo zdravlja preduzelo je potrebne mere da naredne godine zvanično počne dobrovoljna HPV vakcinacija dečaka i devojčica uzrasta od 12 godina, rekao je danas državni sekretar ministarstva zdravlja Berislav Vekić.
On je rekao da su se na taj korak odlučili na osnovu preporuke republičkih stručnih komisija za infektivne bolesti, ginekologiju i Instituta za javno zdravlje.
 
- Uporedo sa dobrovoljnom vakcinacijom skrining programi će ostitati u fokusu, jer samo uporedno spoveden program i primarne i sekundarne prevencije omogućava smanjenje oboljevanja i smrtnosti od bolesti izazvanih Humanim papiloma virusom - rekao je Vekić.
 
Imunizacija mladje populacije, uzrasta od 9 do 15 godina, protiv HPV virusa tipa 16, 18, 6 i 11, glavnih uzročnika raka grlića materice, ali i drugih oboljenja izazvanih ovim virusom, najefikasniji je način prevencije.
 
U Srbiji svake godine od raka grlića materice oboli oko 1.250, a umre 470 žena. Ovi podaci svrstavaju našu zemlju na drugo mesto po smrtnosti u Evropi i na četvrto mesto po broju obolelih.
  • Petar

    26.10.2018 18:44
    Treba mi odgovor!!?
    Kako se zovebta vakcina koju si primio u australiji?
  • Miki

    19.12.2016 22:30
    Odlican potez!
    Ja sam ekspirementalno primio vakcinu jos pre 4 godine. Australija je vakcinisala citavu populaciju , mladje i starije, zene i muskarce. Ne samo imunizacije radi, vec je GARDASIL pokazao i terapeutske rezultate protiv HPV 16 ,18 koji zna da izazove rak grla, rak, grlica materice, rak anusa i rak penisa. Vakcina je kvadrivalentna tako da pokriva i tipove virusa koji izazivaju i benigne promene kao sto su kondilomi 6 i 11. Iskorenili su ih bukvalno!
    Ucinkovitost je preko 99%.
    Upravo se zavrsava jos jedna velika novina iz domena genetskog inzenjeringa u vidu terapeutske vakcine protiv HSV (herpes simpleks virus) , rezultati ispitivanja su fenomenalni! Iskorenice herpes usne, genitalni herpes tipove 1 i 2. Vakcina se zove THERAVAX (terapeutska) i PROFAVAX (profilaksa). Svaka cast na izumima. Dobice nobelovu nagradu inace. Ljudi, imunizujte vasu decu. Ne dozvolite da oboljevaju, pate i da ih lece- secenjem i paljenjem. Ziveli u zdravlju bili

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).