Dijabetičari hleb treba da ostave za kraj obroka

Rezultati novog istraživanja pokazuju da je hleb namirnica koju bi trebalo sačuvati za kraj obroka kako bi se šećer držao pod kontrolom.
Dijabetičari hleb treba da ostave za kraj obroka
Foto: Pixabay
Naučnici su dokazali da ostavljanje hleba, krompira i paste za kraj pomaže da se šećer održava u kontroli nakon jela. 
 
"Ako ugljene hidrate jedete tek na kraju, to je dobra strategija da regulišete nivo glukoze nakon jela. Svi znamo da dijabetičari treba da unose manje ugljenih hidrata u toku dana, ali nekima je teško da poštuju ovaj savet", kaže jedan od istraživača Vejl Kornel. 
 
Naučnici su do ovih podataka došli tako što su testirali šesnaestoro ljudi sa dijabetesom tipa dva koji su jeli isto jelo u tri različita perioda. Ispostavilo se da su rezultati šećera u krvi bili najbolji kada su ugljene hidrate ostavili za kraj, te da je šećer bio niži nego kada su prvo konzumirali ovaj obrok. 
 
Dijabetes tipa dva nije nimalo naivno stanje, budući da može dovesti do srčanih problema, slepila, bolesti bubrega i amputacije nogu. Kontrolisanje šećera u krvi je najbolji način da se smanji rizik od komplikacija.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.