Eksperti: Ne koristite šminku iz testera jer možete oslepeti

Eksperti upozoravaju žene da ne koriste šminku iz testera u radnjama jer to može uzrokovati herpes ali i slepilo.
Eksperti: Ne koristite šminku iz testera jer možete oslepeti
Foto: Pixabay

Profesorka Amrin Bašir sa Odseka za biomedicinu na univerzitetu Aston kazala je da se patogeni koji uzrokuju herpes mogu pronaći u kozmetičkim proizvodima.

"Kozmetički proizvodi sadrže konzervanse koji usporavaju rast mikroba, ali mogu postati kontaminirani ako ljudi koriste nesterline aplikatore ili nanose proizvode prstima. Takođe, postaju nesterilni ako se ne vodi adekvatna briga o njihovom skladištenju. Često su sunđeri i četke navlaženi kako bi se bolje nanela senka ili puder, ali to je okruženje koje pomaže bržem razvoju bakterija", rekla je Bašir.

Herpes nije jedini rizik od kojeg treba da strahujete jer test maske mogu uzrokovati "ručasto oko" koje ima simptome kao što su iscedak i crvenilo, a u ekstremnim slučajevima i slepilo.

"Imam dosta prijateljica koji su imale ovaj problem nakon što su koristile maskaru koja je tester ili su uzele maskaru koja im stoji godinama u neseseru", rekla je.

Nedavno je objavljena vest kako je žena iz Kalifornije tužila jedan kozmetički brend jer se zarazila herpesom nakon što je koristila njihov tester u radnji. Lekari su joj dijagnostikovali zaraznu bolest za koju tvrdi da je dobila upravo preko njihovog sjaja za usne. U tužbi je navela kako kompanija nije upozorila svoje mušterije na opasnosti korišćenja testera.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.