Kako protiv prehlade?

Odraslu osobu u proseku triput godišnje "obori" prehlada, a svaka u proseku traje devet dana, piše magazin "Health". Evo kako ćete zaustaviti prehladu čim osetite njene simptome.

Boli vas grlo. Glava vam je mutna. Bole vas i ruke i noge. Nema sumnje, hvata vas prehlada. Odraslu osobu u proseku triput godišnje "obori" prehlada, a svaka u proseku traje devet dana, piše magazin "Health". Ipak, to nije razlog da se predate. Evo kako ćete zaustaviti prehladu čim osetite njene simptome.

Čim osetite simptome
Popijte vodu ili sok od narandže. Unos tečnosti svakako će poboljšati vaše stanje, a posebno ako vam je nos začepljen ili vas boli grlo.Ispirajte grlo slanom vodom. Pola kašičice soli stavite u čašu tople vode i ispirajte bolno grlo. Tako ćete umanjiti upalu, ukloniti sluz i ono što vas iritira na kašalj. Neka vam nos uvek bude čist. Koristite sprej za nos čim se pojave prvi simptomi prehlade i istuširajte se što toplijom vodom, kako bi vam se nosna šupljina pročistila.

Nakon nekoliko sati
Idite do apoteke. Kupite lek protiv bolova koji će vam pomoći da sprečite curenje nosa, suzne oči i začepljenje sinusa. Pojedite jednu do dve kašičice dobrog, starog leka - meda, ili ga sipajte u čaj.

U sedećih šest sati
Ako je moguće, nemojte ići na posao. Vaše telo će se bolje boriti s virusima ako ste odmorni. Ako ipak morate da radite, izbegavajte kolege i trudite se da što češće perete ruke ili koristite gel za dezinfekciju na bazi alkohola. Ne zaboravite tečnost. Pijte mnogo vode, soka ili čaja, a za ručak pojedite pileću supu. Malo vežbajte. Dokazano je da lagane vežbe pomažu imunološkom sistemu.

Na kraju dana
Poslednja šansa za borbu protiv virusa. Neka vaša večera bude bogata proteinima. Pojedite meso, ribu, pasulj, rižu ili povrće bogato antioksidansima. Pre spavanja se istuširajte toplom vodom i potom se dobro naspavajte.

Sledećeg dana
Ako se osećate još lošije, imate temperaturu ili ste počeli da povraćate, idite kod lekara, jer su to simptomi koji ukazuju da nije u pitanju samo prehlada, već možda gripa ili infekcija, tako da će vam verovatno trebati antibiotici.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Sve manje obolelih od gripa

U Srbiji je od 29. aprila do 5. maja prijavljeno 3.218 slučajeva oboljenja sličnih gripu, saopštio je Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.