Na kafi u Kaliforniji obavezna etiketa s upozorenjem na rak

Sudija višeg suda u Los Anđelesu, Elihu Berle, doneo je odluku da kompanije u industriji kafe moraju, poput proizvođača duvanskih proizvoda, da stavljaju na ambalažu etikete s upozorenjem na opasnost od raka, zbog hemikalija koje se oslobađaju u procesu prženja.
Na kafi u Kaliforniji obavezna etiketa s upozorenjem na rak
Foto: Pixabay
Sudija Berle je saopštio da Starbaks i druge kompanije nisu uspele da dokažu da je korist od konzumiranja kafe veća od mogućih rizika. On je presudio da kompanije nisu dokazale da je opasnost od hemikalija neznatna.
 
Neprofitna organizacija Savet za obrazovanje i toksikološka istraživanja tužila je Starbaks i 90 drugih kompanija na osnovu jednog kalifornijskog zakona koji nalaže isticanje upozorenja za širok spektar hemikalija koje mogu da izazovu rak. Jedna od tih hemikalija je akrilamid, kancerogena materija prisutna u kafi.
 
"Optuženi nisu uspeli da dokažu da potrošnja kafe koristi ljudskom zdravlju", naveo je sudija.
 
Industrija kafe je tvrdila da je hemikalija prisutna u bezopasnom nivou i da treba da bude izuzeta od zakona, jer prirodno nastaje u procesa prženja koji kafi daje ukus. Kao argument su navodili i to da je kafa dobra za ljudski organizam.
  • Georg

    31.03.2018 13:44
    Dobro jutro džezveri !!!
  • chorus

    31.03.2018 13:43
    Kada će se iste etikete stavljati na pumpama i dizel automobilima?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.