"Zdrave" navike kojima zapravo ugrožavate zdravlje

Magazin Biznis insajder predstavlja neke od uobičajenih svakodnevnih navika koje uzimamo zdravo za gotovo, a koje bi mogle da naruše zdravlje.
"Zdrave" navike kojima zapravo ugrožavate zdravlje
Foto: Pixabay
Prema mišljenju medicinskih stručnjaka, pravite veliku grešku ako...
 
1. Izbegavate gluten 
 
Istraživanja su pokazala da je samo 1 odsto Amerikanaca osetljivo na gluten, odnosno da ima celijakiju, što znači da je za preostali deo stanovništva ovaj protein savršeno bezbedan. Ako ste odučili da ga bez potrebe eliminišete iz ishrane, trebalo da bi da znate da, svaki put kada ukinete neku važnu grupu namirnica, nanosite štetu svom organizmu jer mu zakidate preko potrebne nutrijente. 
 
2. Konzumirate bademovo mleko umesto kravljeg 
 
Uprkos tome što su bademi bogati proteinima, čaša bademovog mleka skoro uopšte ne sadrži proteine. Štaviše, morali biste da popijete šest čaša mleka da biste uneli onoliko proteina koliko sadrži pola šoljice badema.
 
3. Postite na sokovima (Juicing) 
 
Ako ste odlučili da danima ispijate samo sveže ceđene sokove, trebalo bi da znate da se ceđenjem odstranjuju biljna vlakna, koja su preko potrebna za osećaj sitosti. Štaviše, prekomerna količina šećera može da prourokuje napade gladi, nagle promene raspoloženja i iscrpljenost.
 
4. Uzimate velike količine vitamina C kada ste bolesni 
 
Mala količina dodatnog vitamina C imaće pozitivno dejstvo na imunološki sistem, a gornja granica iznosi 2.000 miligrama. Ako ste uneli više od toga, mogu se pojaviti mučnina, dijareja, povraćanje, gorušica, glavobolja i drugi propratni efekti. 
 
5. Izbegavate žumanca 
 
Tačno je da jaja sadrže holesterol, ali nekoliko jaja nedeljno (najviše sedam) zaista neće značajno uticati na povećanje vašeg nivoa holesterola u krvi. 
 
6. Jedete samo namirnice sa niskim sadržajem masnoća 
 
Istraživanja su pokazala da ova vrsta namirnica ne smanjuje rizik od pojave raka dojke, kolorektalnog kancera ili srčanih bolesti, i ne utiče na smanjenje telesne težine. Štaviše, namirnicama kojima je odstranjena masnoća najčešće se dodaju šećeri, boje i zgušnjivači kako bi zadržale poznati ukus i teksturu.
  • @ ivana

    02.04.2018 16:10
    draga devojcice, recimo, treba zaista imaaaaaaaaaaaaaaaaaati IQ pa na taj nacin "citati" poruku i kao pamet poturati linkove ........ ko sto rekoh, ne otvaraj prozor -------- promaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaja
  • @Ivana

    01.04.2018 09:03
    A realno, kako mislis da vecina sisara u prirodi dodje do mleka ili jajne celije druge vrste? Kad im se obezbedi, itekako konzumiraju. Nemam macku, ali mislim da one poprilicno vole mleko krave kad im se da.
  • @maka

    01.04.2018 09:00
    Potreban je IQ u nizem proseku da bi se shvatilo da iako je neki tamo covek imao rak iako nikad nije pusio, i iako je neka baba pusila ceo zivot i zivela 90 godina, da je u 70-80% slucajeva pusenje direktni uzrocnik karcinoma pluca. Zao mi je ljudi koji nemaju ni toliko da to shvate.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.