Nezdrava hrana dovodi do depresije

Preterano konzumiranje nezdrave hrane, odnosno one koje sadrži trans masne kiseline i zasićene masnoće, može da izazove depresiju, pokazali su rezultati španskog istraživanja objavljenog u časopisu "Plos van".


Preterano konzumiranje nezdrave hrane, odnosno one koje sadrži trans masne kiseline i zasićene masnoće, može da izazove depresiju, pokazali su rezultati španskog istraživanja objavljenog u časopisu "Plos van". Španski naučnici su došli do tih rezultata obavivši analizu načina ishrane i života više od 12.000 dobrovoljnih učesnika u istraživanju tokom perioda od šest godina, preneli su francuski mediji.

Istraživanje je pokazalo da su učesnici koji su konzumirali trans masne kiseline i masne kiseline bili izloženi za 48 odsto većoj opasnosti od depresije od onih koji nisu konzumirali prehrambene proizvode koji sadrže te masnoće.


Osim toga, istraživanje je pokazalo i da što je bila veća količina trans masnih kiselina, veća je bila i opasnost po mentalno zdravlje učesnika u istraživanju.



Suprotno tome, maslinovo ulje, bogato mono nezasićenim masnim kiselinama, kao i masne vrste riba, smanjuju opasnost od mentalnih oboljenja, istakli su naučnici.
  • ceca

    29.01.2011 21:52
    Nisu oni ziveli u Srbiji,nemaju pojma sta je depresija!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.