Antidepresivima protiv artritisa

Lečeći pacijente poodmaklog životnog doba od depresije, lekari su ustanovili da neki od lekova uspešno umanjuju bol od artritisa što je iznenadni i neočekivan tračak nade za starije osobe koje pate od degenerativnog oboljenja zglobova.

Kad su SAD u pitanju, od depresije pati jedan od šest Amerikanaca, dok četiri od pet osoba starijih od 70 godina muku muče sa dosadnom i bolnom degeneracijom zglobova, saopšteno je u studiji objavljenoj u časopisu Anali američke lekarske komore.

Starije osobe podvrgnute terapiji od depresije lekovima i terapijom ne samo da su pokazivale sve ređe simptome depresije posle godinu dana lečenja već su bitno umanjeni i njihovi simptomi artritisa, kaže se u studiji.

Imali su znatno manje bolova i manje smetnje u svakodnevnim aktivnostima zbog artritisa, pokazala su istraživanja.

"Bilo je to izuzetno interesantno, otkrili smo neočekivana svojstva lekova za sprečavanje depresije. To je nešto što svakako nismo očekivali da ćemo otkriti", rekla je dr Elizabet Lin koja je predvodila istraživanja.

"Zna li se da ne postoji apsolutni lek protiv artritisa, možemo da saopštimo ohrabrujuću vest. Bili smo izuzetno srećni i zadovoljni kad smo otkrili poboljšavanje stanja obolelih od artritisa", kazala je ona.

Ovo otkriće je prvo koje se bavi uticajem lekova protiv depresije na artritis. Istraživanje je obavljeno na 1.801 osobi starijoj od 60 godina u dvogodišnjem periodu u pet američkih saveznih država.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.