Zašto ne treba da spavate sa uključenim ventilatorom

Letnje temperature nije lako izdržati ni danju, a nekima vrućina naročito smeta noću.
Zašto ne treba da spavate sa uključenim ventilatorom
Foto: Pixabay
Ako vam je teško da zaspite zbog visokih temperatura, možda ste došli u iskušenje da ostavite uključen ventilator tokom noći. Ali to zaista nije dobra ideja.
 
Iako sveže strujanje vazduha dok pokušavate da zaspite zvuči vrlo ugodno, spavanje s uključenim ventilatorom ima i svoje loše strane. Dok ventilator podstiče strujanje vazduha u prostoriji, istovremeno podiže prašinu koja bi mogla da završi u vašim sinusima, što može da izazove alergije ili napad astme, piše Index. 
 
Ventilator može izazvati i iritaciju sinusa koji će zbog isušivanja proizvoditi više sekreta, što može dovesti do blokade sinusa, otežanog disanja i glavobolje. 
 
Takođe, pojačano strujanje vazduha uzrokuje i pojačano sušenje kože, a ako spavate otvorenih očiju ili usta, problemi s isušivanjem mogu biti još gori. 
 
Hladan vazduh iz ventilatora može uzrokovati i ukočenost mišića, kao i grčeve. Ovo će posebno pogađati ljude koji ventilator drže blizu glave ili vrata, piše Sleep Advisor.
  • Posmatrač

    30.07.2018 06:36
    Ventilator
    A ko to, moliću Vas lepo, spava otvorenih očiju???
  • Bolens

    29.07.2018 23:34
    Promaja
    A klimu da ne spominjemo. Ona nas pobi vise no Turci I Svabe zajedno. Sve zatvaraj!
  • Tata Ikun

    29.07.2018 22:46
    Uz tiho hujanje ventilatora spavam kao klada, ujutro ustajem odmoran... U položaju u kom zaspem se i probudim. Kad su topliji dani nešto tanko preko leđa i ventilator na najmanjoj brzini usmerim u noge.
    A prašinu udišemo svaki dan ceo dan, ovo je Vojvodina, pa još i grad.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?