Zašto su nam neophodne omega 3 masne kiseline?

Omega 3 i omega 6 masne kiseline spadaju u esencijalne masne kiseline, a zovu ih još i F vitamin.
One su veoma važne za organizam, pa su ih neki naučnici čak stavili u red vitamina, iako to zapravo nisu. Neophodne su nam, ali naš organizam ne može da ih stvara nego ih moramo unositi ishranom.
 
Esencijalnih masnih kiselina ima nekoliko. Omega 3 se nalazi u lanenom semenu i ulju, u soji, orahu, pšeničnim klicama. Omega 6 se nalazi u kukuruzu, soji, susamu, suncokretu, dok gama linoleinske kiseline ima u ulju žutog noćurka i u semenu crne ribizle. Kiseline EPA i DHA se nalaze u ribama hladnih mora – lososu, haringi i skuši.
 
“Ja imam običaj da kažem da su esencijalne masne kiseline neophodne od začeća pa do duboke starosti”, kaže doktorka Amalija Tarnocki. 
 
U žižu interesovanja dospele su pre 45 godina, kada je naučnik Jorn Dirberg primetio da Eskimi na Grenlandu znatno manje boluju i umiru od kardiovaskularnih bolesti nego stanovnici Evrope ili Amerike. Istraživanja su pokazala da je razlog upravo korišćenje lososa i haringe u ishrani, kao prirodnog izvora omega 3 masnih kiselina. 
 
Kasnije je primećeno da Eskimi na Aljasci, iako su gojazni, mnogo manje obolevaju od šećerne bolesti tipa 2, samo 3,3 odsto, u odnosu na ostale žitelje Amerike, kod kojih je učestalost obolevanja od šećerne bolesti zbog gojaznosti 7,7 procenata. 
 
Jedna od novijih studija, koja je tokom 10 godina pratila 200.000 ispitanika koji su dodatno uzimali omegu 3, pokazala je smanjenu učestalost srčanih tegoba u odnosu na kontrolnu grupu.
 
Funkcije omega 3 masnih kiselina su mnogobrojne i veoma značajne:
 
- ulaze u sastav svih ćelijskih opni i struktura
- utiču na upijanje vitamina rastvorljivih u mastima (A, D, E, K)
- regulišu metabolizam masnoća u krvi (triglicerida, holesterola)
- generišu energiju u telu
- utiču na razvoj moždanih ćelija
- utiču na memoriju, vid i sluh
- pomažu funkciju imunog sistema
- učestvuju u sintezi nekih hormona
- prevencija su nastanka kardiovaskularnih bolesti jer deluju na regulaciju krvnog pritiska, protiv aritmije i u sprečavanju nastanka ateroskleroze, smanjuju sklonost trombozi
- smanjuju rizik od oštećenja i degeneracije žute mrlje koja je česta kod starijih ljudi
 
 
Svetska zdravstvena organizacija je 2003. godine preporučila da je dnevno potrebno uneti esencijalnih masnih kiselina od 6 do 10 odsto od ukupnog energetskog unosa. To znači da je potrebno dnevno od 1 do 5 grama omege 3, a od 1 do 4 grama gama linoleinske kiseline. Njihov odnos treba da bude 5:1 u korist omege 3. 
 
U trudnoći se preporučuje veći unos omega 3 masnih kiselina jer znatno utiču na razvoj moždanih funkcija ploda, na razvoj vida, naročito u poslednja tri meseca trudnoće, kao i tokom dojenja.      
 
Međutim, ribu jedemo malo, pogotovo lososa i haringu, kao i druge namirnice u kojima se nalaze ove esencijalne masne kiseline, pa su dodaci ishrani najbolji način da se obezbedi omega 3 u količini koja je potrebna organizmu. 
 
CaliVita international ima dodatke ishrani Omega 3 Concentrate i Evening Primrose Oil (sadrži gama linoleinsku kiselinu) u vidu softgel tableta.
 
Sada se pojavio i preparat Chewable Omega 3 u vidu tableta za žvakanje sa ukusom limuna. Sadrži 600 mg omege 3 dobijene molekularnom destilacijom, što znači da se riblje ulje obrađuje na nižim temperaturama i efikasnost preparata je veća, jer je čistiji, bez balastnih masti koje se teško vare. Sadrži i EPA (180 mg) i DHA (120 mg).   
 
“EPA je korisna za zdravlje kardiovaskularnog sistema, a DHA za zdravlje moždanih ćelija. Istraživanja pokazuju da kod dece od 7 do 9 godina unos DHA poboljšava kognitivnu i vizuelnu funkciju mozga. Lakše se uči, popravlja se pažnja i kod dečije depresije i kod hiper aktivnosti. Važno je znati da kada u organizmu ima viška omege 3 jedan deo se pretvara u EPA i u DHA”, navodi dr Tarnocki. 
 
Prednost ovih tableta za žvakanje je što se brže resorbuju i ne moraju da se gutaju, kao i to što je omega 3 u ulju od limuna koje neutrališe ukus ribljeg ulja, pa ih i osobe sa osetljivijim želucem mogu koristiti bez problema. Tablete za žvakanje su posebno pogodne za decu i za osobe koje otežano gutaju.
 
“Ja smatram da svako treba da uzima omegu 3. Ali ako govorimo o konkretnim zdravstvenim stanjima i poremećajima, onda je svakako treba uzimati kod poremećaja nivoa masti, zatim kao prevenciju starenja organizma, za prevenciju degeneracije žute mrlje i slabljenja sluha u starosti. Veoma je značajna kod sistemskih bolesti kao što su multipla skleroza i reumatoidni artritis, jer snažno deluje protiv upale. Preporučuje se i kod alergija i bronhijalne astme, kod Alchajmerove bolesti i Parkinsonizma, jer pospešuje mentalne funkcije. Za prevenciju malignih bolesti – dokazano je da prevenira karcinom debelog creva i karcinom dojke, kao i za prevenciju komplikacija kod šećerne bolesti. Preporučuje se i za zdravlje kože, trudnicama jer pomaže rast i razvoj ploda, kao i deci zbog svih svojih pozitivnih uticaja”, zaključuje dr Tarnocki. 
 
Više informacija o svim proizvodima CaliVite international možete pronaći OVDE.
 
Celu emisiju "Zdravi sat" Radija 021 o značaju omega 3 masnih kiselina za očuvanje zdravlja možete poslušati i na ovom mestu.
 

Podrži 021

021 je pokrenuo svoj gift shop - Shopins.rs, a kupovinom nekog od artikala direktno podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako bio velik ili mali, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Otkriveni moždani signali za hroničan bol

Naučnici su otkrili moždane signale koji pokazuju količinu bola koju osoba trpi i nadaju se da će to otvoriti put ka novom načinu lečenja onih koji trpe hronični bol.