Ekstazi ne dovodi do oštećenja mozga

Konzumacija ekstazija izaziva osećaj euforije, a umanjuje nervozu i depresiju, zbog čega je ta droga postala omiljena među ljubiteljima rejva i elektronske muzike. Ipak, najnovije ispitivanje pokazuje kako nema dokaza da dugotrajno uzimanje izaziva oštećenja mozga, objavio je Guardian.

Konzumacija ekstazija izaziva osećaj euforije, a umanjuje nervozu i depresiju, zbog čega je ta droga postala omiljena među ljubiteljima rejva i elektronske muzike. Ipak, najnovije ispitivanje pokazuje kako nema dokaza da dugotrajno uzimanje izaziva oštećenja mozga, objavio je Guardian.

Iako su rezultati dosadašnjih istraživanja ukazivali na to da ekstazi prouzrokuje gubitak pamćenja, poremećaj kognitivnih sposobnosti i dugotrajne posledice na ponašanje, neki, poput profesora Dejvida nata, nisu iznenađeni ovakvim obrtom. "Uvek sam smatrao da će pravilno isplanirane studije pokazati da ekstazi ne izaziva oštećenja mozga", izjavio je. Nat je smenjen s čela Savetodavnog vijeća za zloupotrebu droga nakon što je jednom prilikom javno izjavio da su alkohol i duvan štetniji od popularnih "eksera".

Najnovije ispitivanje sproveo je tim na čelu s profesorom Džonom Halpernom sa Harvardskog medicinskog fakulteta, a prošle sedmice objavljeno je i u časopisu Addiction. Halpern je dosad oštro kritikovao kvalitet ispitivanja povezanih s ekstazijem: "Studije su dosad vršene nad malim uzorkom i upitnom metodologijom, što je dovelo do preteranih i netačnih zaključaka."

Halpern im zamera što su u uzorak svrstavali ljude koji su dobar deo života proveli po celonoćnim zabavama i u klubovima, međutim kontrolni uzorak, odnosno osobe koje nisu uzimale ekstazi, nisu birane iz istog kruga ljudi.

Kako bi se došlo do tačnijih rezultata, pozvano je 1500 osoba, od kojih je u "završni krug" ušlo njih 52, odnosno samo oni koji nisu uzimali druge droge i nisu patili od pređašnjih oštećenja. Rezultati Halpernovog ispitivanja sugerišu da MDMA (3,4-Methylenedioxymethamphetamine) ne uzrokuje oštećenja mozga i da se kognitivne sposobnosti 52 učesnika koji noći provode na rejv partijima, uz ekstazi, ne razlikuju od kognitivnih sposobnosti 59 učesnika koji noći takođe provode na rejv partijima, ali bez uzimanja ekstazija.

Učesnicima ispitivanja uzimali su i uzorke kose, a sve kako bi proverili i dokazali da tokom studije nisu uzimali drogu. Svi problemi s mozgom, pamćenjem i ponašanjem prouzrokovani su konzumacijom alkohola, drugih droga i nedostatkom sna. Ipak, ekstazi nije bezopasan - tablete se, pošto su ilegalne, proizvode u raznim sumnjivim laboratorijama, pa se u njima često nalaze opasne supstance koje mogu da imaju štetne posledice.

  • 25.11.2012 20:48
    plavi rolexi mmmm
    ekseri go goo
  • boris

    03.11.2011 20:41
    ekseri su fulllllllllllll
    samo treba uzimati eksere, jer je to droga koja te dovodi do ludila a sutra si ko nov...bomboneeeeeeeeeeee
    su fulllllllllllll
  • ceca

    22.02.2011 11:19
    E sad mi je lakse.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?