Najbolji lek za odrana kolena: sapun i voda

Dobra vest za roditelje, ali i klince kojima od razbijenog kolena teže pada dezinfekcija rane antiseptičkim sredstvom: mukama je kraj, poručuju naučnici - najbolji lek za odrana kolena i laktove su sapun i voda.
Dobra vest za roditelje, ali i klince kojima od razbijenog kolena teže pada dezinfekcija rane antiseptičkim sredstvom: mukama je kraj, poručuju naučnici - najbolji lek za odrana kolena i laktove su sapun i voda.

Običan sapun i voda su, kada je u pitanju dezinfikovanje rane, jednako efikasni kao i razni antibiotski preparati. Pažljivo pranje dečjih ogrebotina sapunom i vodom daje odlične rezultate i podstiče zarastanje rane isto kao i antibakterijski kreme i losioni.

Naučnici su od 2006. do 2009. godine pratili delovanje dvaju antibiotskih preparata, koji se u Americi najčešće koriste za lečenje manjih infekcija kože, kod 191 deteta. Utvrđeno je da oba preparata imaju jednako uspešno delovanje. Još je interesantnije to što je u najvećem broju slučajeva, tačnije kod čak 95 odsto malih ispitanika dolazilo do uspešnog zarastanja rana čak i ako su bile tretirane samo sapunom i vodom, prenosi Mondo.

Lekari su zaključili da je najbolji lek za razbijeno koleno pranje sapunom i vodom, tako da lokalna primena antibiotika uopšte nije neohodna.

"Dobra vest je da povrede tog tipa zarastaju za nedelju dana uz lokalnu primenu bilo kojeg antibiotskog preparata. Ali je još bolja vest da dobro staro pranje rane sapunom i vodom i previjanje daju jednako dobre rezultate kod uobičajenih dečjih povreda", kaže šef istraživačkog tima, dr Aron Čen iz Medicinskog centra Džons Hopkins u Baltimoru.

  • Хм

    01.03.2011 07:25
    Ово претпостављам не важи за новосадску воду?
  • Cvrc Prc

    28.02.2011 20:03
    aplauz anonimusu
    A jos ako ta baba zna i strav saleva, onda je to to, nema dalje :)
  • 28.02.2011 12:39
    ..ej tako su meni nekada lecili rane kao klincu, ali sa domacim sapunom, odnosno sapunom koji se pravio u domacoj radinosti, sastojak takvog sapuna, zivotinjska masnoca, prelava slanina, mast sa kojom se vise puta pekao krompir, ili meso i to cist bez kostiju,bez otpada od pecenjan itd, potom voda i masna soda, u prasku,ljuspicama onda se kuva u katlanki...potom se kalupi i isece i eto najboljeg sapuna sa skidanje svih fleka, i lecenja raznih prlitkih ranica i ogrebotina ko ima baku na selu neka mu napravi ovaj sapun;ona je zasigurno to cula od svoje mame...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.