Redovnim plivanjem pobedite depresiju

Da li ste znali da, osim mentalnih vežbi, i fizička aktivnost može da ima sličan efekat na psihu?
Plivanje i ostale aerobne vežbe aktiviraju grupe mišića, s tim da se dodatno angažuju pluća i srce, ubrzava se disanje i rad srca i podstiče se cirkulacija. Sve to doprinosi opštem zdravstvenom stanju i pospešuje rad mozga. 
 
Verovatno vam se dešavalo da utehu, kada ste neraspoloženi, potražite u blagodetima plivanja tj. vode. Mogući razlog tome jeste vaša instinktivna želja da se oraspoložite. Naime, tokom napornih aerobnih treninga dolazi do otpuštanja endorfina, hormona koji predstavlja "prirodnu drogu" i koji izaziva dobro raspoloženje. 
 
Koliko je plivanje korisno i u borbi protiv depresije pokazuje i istraživanje iz 1999. godine, koje su sprovela četiri univerziteta u Sjedinjenim Američkim Državama (tri iz Severne Karoline i jedan iz Džordžije) na pacijentima koji pate od teške depresije. Istraživanje je obuhvatalo četiri meseca lečenja i šest meseci praćenja pacijenata. Pacijenti su podeljeni u tri grupe, od kojih je jedna dobijala klasične lekove za depresiju, druga je redovno plivala, a treća je lečena kombinacijom lekova i plivanja. 
 
Rezultati su pokazali da je plivanje najefikasnija terapija - ne samo da je najveći procenat pacijenata izlečen, već je i procenat ponovo obolelih najmanji.
  • Sirena

    07.02.2019 13:35
    Ja sam po savetu prijatelja, sa sličnom dijagnozom, počela sa redovnim plivanjem. Posle 2 meseca ja sam bila potpuno druga osoba, mirna, srećna i nasmejana. Plivajte ljudi :)
  • Izlecena

    07.02.2019 11:22
    Meni je plivanje u jednom periodu života veoma pomoglo, psihički i fizički. Po savetu doktora sam krenula sa plivanjem (skeptično), a ubrzo sam shvatila koliko dobro deluje na psihu i telo. Tako da sam nastavila...
    Srećno svima!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.