Šta uzrokuje i kako prepoznati moždani udar?

Moždani udar je drugi vodeći uzrok smrti na svetu. Postoje različite vrste moždanih udara i dužina oporavka zavisi od težine napada. Što pre neko dobije pomoć, manje će biti oštećen mozak.
Šta uzrokuje i kako prepoznati moždani udar?
Foto: Pixabay
Šta je moždani udar? 
 
To je stanje do koga dolazi kada se prekine dotok krvi u mozak. Nemogućnost da ključni hranljivi sastojci i kiseonik dođu do mozga uzrokuje ozbiljna oštećenja moždanih ćelija, što može narušiti govor osobe, kretanje i misaoni tok, prenosi "Independent". 
 
Postoje tri vrste moždanog udara:
 
- Ishemijski koji je najčešći i javlja se kada arteriju koja dovodi krv u mozak blokira krvni ugrušak. Krvni ugrušci se obično formiraju u oblastima gde se arterije vremenom sužavaju zbog nakupljanja masnih naslaga. Taj proces je poznat kao ateroskleroza. 
 
- Hemoragijski udari se dešavaju kada postoji krvarenje u mozgu ili oko mozga uzrokovano pucanjem krvnih sudova. 
 
- Treći tip je mini-moždani udar, koji je uzrokovan kratkim smanjenjem dotoka krvi u deo mozga. Ove vrste šlogova ne bi trebalo da izazovu trajno oštećenje mozga, a većina simptoma trebalo bi da prođe u roku od 24 sata. 
 
Simptomi: 
 
Lice - Jedna strana lica može da "padne", osoba možda neće moći da se osmehne, ili su im usta ili oči možda "pale". 
 
Ruke - Osoba sa sumnjom na moždani udar možda neće moći da podigne obe ruke i zadrži ih zbog slabosti ili ukočenosti u jednoj ruci. 
 
Govor - Njihov govor može biti nejasan ili iskrivljen, ili osoba možda uopšte ne može da govori bez obzira na to što se čini da je budna. 
 
Vreme - vreme je da odmah pozovete pomoć ako primetite bilo koji od ovih znakova ili simptoma. 
 
Šta posle udara? 
 
Oporavak od moždanog udara varira u zavisnosti od toga koliko je mozak oštećen. Neki ljudi će se brzo oporaviti, ali drugima će trebati dugoročna pomoć niza specijalista. Nakon moždanog udara, kognitivne funkcije osobe (komunikacija, orijentacija, pamćenje i koncentracija) mogu biti ozbiljno ugrožene. 
 
Moždani udar takođe može izazvati slabost u telu i, u nekim slučajevima, paralizu. Kao posledice mogu se javiti i problemi sa vidom, problemi sa bešikom, teškoće sa gutanjem, problemi mentalnog zdravlja, kao što su depresija i anksioznost.
 
Šta uzrokuje moždani udar?
 
Za ishemijske moždane udare, određene stvari kao što su pušenje, gojaznost, dijabetes, prekomerno konzumiranje alkohola i visok holesterol mogu biti okidači. Arterije se prirodno sužavaju sa godinama pa su i starije osobe u većoj opasnosti.
 
Glavni uzroci hemoragičnih udara, koji su ređi, jesu stres, nedostatak vežbanja, gojaznost i pušenje.
  • izmase

    13.03.2019 22:56
    Dodajte na listu i Nolvadex….

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.