Više od trećine građana Srbije koristi "bakine lekove"

Kada osete prve simptome prehlade ili stomačnog virusa više od trećine građana Srbije poseže za "bakinim kućnim lekovima", u Evropi u tome prednjače Nemci, dok se Italijani i Belgijanci u najvećem broju slučajeva oslanjaju na apoteku.
Više od trećine građana Srbije koristi "bakine lekove"
Foto: Pixabay
To je jedan od zaključaka zdravstvenog izveštaja predstavljenog na međunarodnoj konferenciji u Berilinu u okviru projekta "Budućnost zdravlja".
 
Studija je pokazala da se na "kućne" lekove kao što su čaj od nane, pileća supa, đumbir, soda bikarbona ili flaša sa vrelom vodom najviše oslanjaju Nemci (49 odsto), Poljaci (42 odsto) i Srbi (37 odsto).
 
S druge strane, za bakinim lekovima najređe posežu Italijani (14 odsto) i Belgijanci (16 odsto), koji lekove za prehladu ili stomačni virus pronalaze u apotekama, kao i Rusi koji su uvereni da znaju koji im je lek potreban i sami ga kupuju u apoteci, što čini polovina njih (49 odsto).
 
Većina ispitanika se savetuje sa apotekarom kada kupuju lek u apoteci, a o njegovim dejstvima najviše se raspituju Italijani (58 odsto), Španci (54 odsto) i Srbi (47 odsto).
 
S druge strane, o dejstvu i rizicima leka na internetu se najviše informišu u Rusiji (37 odsto) i Poljskoj (24 odsto), dok dr Gugla u tom slučaju najređe "konsultuju" u Francuskoj (10 odsto) i Belgiji (10 odsto).
 
Takođe, istraživanje je pokazalo da, kada osete prve simptome nekog blažeg oboljenja, poput stomačnog virusa, pregled kod lekara u najvećem procentu zakazuju Španci (38 odsto) i Belgijanci (24 odsto).
 
Studija sprovedena u devet evropskih zemalja među 18.000 ispitanika ustanovila je da se dva od tri stanovnika Evrope oslanjaju na klasičnu medicinu, a da najveće poverenje imaju u Španiji (76 odsto), Velikoj Britaniji (76 odsto) i Belgiji (67 odsto), dok je u Srbiji konvencionalnoj medicini veruje 43 odsto ispitanika.
 
Potpuno poverenje u konvencionalnu medicinu ima 12 odsto Srba, a 31 odsto navodi da veruju klasičnoj medicini, ali se bez obzira na to o određenim temama informišu na internetu. Takođe, više od trećine ljudi u Srbiji (34 odsto) interesuje se i za akupunkturu, homeopatiju...
 
Istraživanje je sproveo institut za istraživanje tržišta Kantar Health u devet zemalja - Belgiji, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Poljskoj, Rusiji, Srbiji, Španiji i Ujedinjenom Kraljevstvu. U anketi su učestvovali ispitanici starosti između 18 i 99 godina.
  • TBL

    18.05.2019 11:24
    Moja baba pila bromazepam
  • NS

    16.05.2019 17:47
    @luka
    A ko to kao zbog prehlade ide kod doktora? Ostanes kuci koji dan, popijes caj, uzmes kafetin kold i to je to. Idi teze bolesti leci babinim lekovima pa da vidimo jesu li doktori potrebni ili nisu. Svi se bre u sve razumeju i strucni su za sve...
  • /

    16.05.2019 16:36
    /
    cuvena ruska medecina

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.