Kako negovati noge sa proširenim venama

Veliki deo svog života provodimo na nogama i zato treba da obratimo više pažnje na zdravlje svojih nogu.
Kako negovati noge sa proširenim venama
Foto: Pixabay
Ne bismo ni pomislili koliko težak posao obavljaju naše vene iz dana u dan. One dnevno treba da sprovedu do srca čak 7.000 litara krvi.
 
Proširene vene su u našim krajevima veoma čest problem. Vene, za razliku od arterija, nemaju dobro razvijen mišićni sloj u svom zidu, koji bi ih štitio od zastoja krvi u njima. Da bi se savladao uticaj zemljine teže prilikom vraćanja venske krvi, u venama se nalaze zalisci, koji u tome pomažu. Ali dugačak je put od nožnih prstiju do srca. Ako je slabiji kvalitet venskih krvnih sudova ili zalistaka, krv se vraća nazad i dolazi do zastoja krvi u nogama, pre svega u predelu članaka i potkolenica. 
 
Nasleđe je značajan faktor za pojavu proširenih vena (urođena slabost zidova vena i venskih zalistaka). Zanimanja koja zahtevaju težak fizički napor (podizanje teškog tereta), dugotrajno stajanje ili sedenje, sedenje prekrštanih nogu, visoke potpetice, tesna odeća, posebno oko struka i butina, mogu dovesti do pojave proširenih vena. Gojaznost, trudnoća, hormonska kontracepcija, nedovoljna fizička aktivnost, začinjena hrana, pušenje, česti su faktori rizika koji izazivaju ili ubrzavaju pojavu proširenih vena, naročito kod onih koji imaju u porodici ovakav problem.
 
Pre nego što se pojave vidljiva proširenja vena, javlja se osećaj umora u nogama, svrab kože stopala i potkolenica. Javlja se osećaj težine i nabreklosti potkolenica i pacijenti se žale da su im noge teške kao olovo. Javljaju se otoci oko članaka, a u težim slučajevima i otoci potkolenica. Takođe, može da se javi i crvenilo ili ljubičaste fleke na potkolenicama, kao i osetljivost i pečenje u potkolenicama. Nabrekle vene se ocrtavaju kroz kožu, postaju vremenom čvornovate, deformisane i osetljive su na dodir, a mogu da se javljaju i grčevi u potkolenicama tokom noći.
 
Proširene vene nisu samo estetski problem, posebno ako se radi o dubokim venama. Mogu dovesti do ozbiljnih problema kao što je stvaranje krvnih ugrušaka, upala vena, često komplikovana sa trombozom, a zbog loše cirkulacije može doći do stvaranja rana na potkolenicama. Komplikacuje mogu da nastanu i u udaljenim organima, ako se krvni ugrušci odvoje od venskog zida i mogu izazvati plućnu emboliju, infarkt i moždani udar.
 
"Za zdravlje svojih vena i mi sami možemo dosta učiniti i to aktivnim načinom života, nošenjem komotne obuće, naizmeničnim tuširanjem hladnom i toplom vodom, kao i periodičnim podizanjem nogu na jastuke u visinu srca. Osnovna je fizička aktivnost, izbegavanje dugog stajanja na jednom mestu i sedenja", kaže doktorka Jaroslava Hovan Somborac. 
 
Dodaje da, ukoliko se sedi tokom posla, treba povremeno (svakih 30-tak minuta) ustati, protegnuti noge, odnosno prošetati se, makar do susedne prostorije. Ne treba prekrštati noge prilikom sedenja. Takođe je važno regulisati telesnu težinu i treba izbegavati preterano začinjena jela. 
 
 
Međutim, treba da mislimo i na "unutrašnju ishranu" svojih vena
 
"Za to su namenjene Vein ProteX tablete koje je CaliVita namenila svima koji imaju jedan ili više faktora rizika ili u porodici imaju pojavu proširenih vena. Ove tablete sadrže aktivne prirodne sastojke za negu, održavanje dobrog zdravlja i poboljšanje kvaliteta venskih krvnih sudova. Osnovu Vein ProteX tableta čini ekstrakt semena grožđa. Sastojci ovog preparata imaju snažno antioksidativno dejstvo, deluju na smanjivanje propustljivosti krvnih sudova, a daju doprinos i očuvanju čvrstine kapilara", navodi dr Hovan Somborac. 
 
Vein ProteX sadrži brojne aktivne sastojke blagotvornog dejstva, kao što je Vitamin C, koji ima značajnu ulogu u izgradnji kolagenske strukture venskih zidova koja daje čvrstinu i smanjuje propustljivost krvnih sudova. Na taj način sprečava pojavu otoka nogu i pomaže  njihovom uklanjanju. 
 
Sastojci preparata zajedno pomažu očuvanju zdravlja zidova kapilara i smanjuju otok nogu usled zadržavanja tečnosti. Imaju i jako protivupalno delovanje i sprečavaju osećaj težine, pojavu upala i bol u predelu vena, odnosno stopala i potkolenica.
 
"Preporučuje se svima čija profesija zahteva svakodnevno višečasovno stajanje ili sedenje (prosvetni radnici, frizeri, hirurzi, radnici na kancelarijskim poslovima itd), odnosno osobama čije su noge izložene povećanom opterećenju (npr. u slučaju gojaznosti). Kao preparat sa odličnim antioksidativnim dejstvom Vein ProteX se može preporučiti svakome, pošto pomaže odbranu ćelija od štetnih dejstava slobodnih radikala".
 
Prema rečima naše sagovornice, spoljašnja nega vena, preko kože, jako je važna, posebno osobama sa rizikom za pojavu proširenih vena, onima kod kojih su se pojavili prvi znaci razvoja ove bolesti, u vidu proširenih kapilara, kao i svima koji već imaju vidljiva proširenja vena. 
 
 
"Ja preporučujem Vein Care balzam, jer je on delotvoran i u prevenciji, ali i u lečenju proširenih vena, kao i u lečenju komplikacija. Vein Care balzam je napravljen od prirodnih sastojaka koji doprinose poboljšavanju stanja krvnih sudova, popravljaju cirkulaciju, osvežavaju i smiruju kožu, pomažu u ublažavanju osećaja teških nogu", kaže dr Hovan Somborac.
 
Dodaje da ovaj balzam smanjuje pojavu bolova, učestalost grčeva, sprečava zadržavanje vode među tkivima, crvenilo kože, ublažava pojavu modrih fleka na koži i ubrzava uklanjanje krvnih podliva. Pospešuje  cirkulaciju krvi i doprinosi sprečavanju stvaranja tromba. 
 
Preporučuje se osobama koje provode mnogo vremena sedeći ili stojeći na svom radnom mestu, osobama koje često nose tesne i neudobne cipele, osobama sa prekomernom telesnom težinom i neredovnom fizičkom aktivnošću, kao i svakome ko tokom letnjih vrućina ima tegobe u nogama.
 
Informacije o svim proizvodima CaliVite international možete pronaći OVDE.
 
Celu emisiju "Zdravi sat" Radija 021 možete poslušati i na ovom mestu.
 

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.