Prednosti i mane snimanja dojki

Sistematsko snimanje dojki je korisno, ali otkriva i mnoge tumore koji nikad ne bi izazvali simptome bolesti. Jedna od tri pacijentkinje s tumorom dojke ide na operaciju ili zračenje sasvim nepotrebno.

Studija o raku dojke u zemljama u kojima postoji sistem preventivnog snimanja za pojedine generacije ili grupe pokazala je da se broj zahvata nije smanjio već povećao.

Zapravo jedna od tri pacijentkinje s tumorom dojke tretirana je nepotrebno. Naime, snimanjem se pronađu i tumori koji se presporo razvijaju da bi ikad bili pretnja i izazvali simptome, ali doktori ne mogu da znaju koji tumor nije opasan, pa se tako sa povećanjem broja snimanja, povećava i broj zahvata, odnosno intervencija.

Istraživači iz Nordik Kohran centra u Kopenhagenu proučavali su podatke iz Australije, Britanije, Kanade, Norveške i Švedske.

Pa ipak iako snimanja dovode do operacija i lečenja žena koje korz to nikada ne bi trebalo da prođu, ova procedura je spasila i mnoge živote.

Laura Bel iz Britanskog centra za istraživanje raka zato poručuje:"I dalje pozivamo žene koje dobiju poziv da se odazovu na snimanje."

  • Marija

    14.08.2009 04:22
    Antikampanja
    Ne razumem kako mozete da objavite ovakav tekst u sred kampanje protiv raka koja se sprovodi u celoj Srbiji?! Pozivate zene na bojkot pregleda? Kako je moguce da ne razumete program prevencije i nacine pregleda? Ne idu sve zene ni na mamografiju ni na operaciju!! Postoje protokoli i pravila u lecenju. Kriterijumi su starosna dob zene, porodicna anamenza, a pre svega klinicki pregled.
    Posle ovoga ne bi me cudilo da napisete i kako ne treba ici kod ginekologa!!!
    Strashno...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.