Mozak dnevno obradi 100.000 reči

Verovali ili ne, mozak se smanjuje sa godinama. Na ovaj prirodan proces utiču i neke loše životne navike, kao što su alkohol, pušenje i nespavanje.
Mozak dnevno obradi 100.000 reči
Foto: Pixabay
Iako čini samo dva odsto naše telesne težine, mozak dnevno obrađuje oko 100 hiljada reči. On upravlja i kontroliše sve što radimo. Šta se sa njim dešava posle 60-te godine?
 
"Proces starenja se svakako dešava u čitavom organizmu, pa i u našem mozgu. Smanjuje se tečnost, kapaciteti gradivnih materija, pre svega proteina, smanjuju se metabolički procesi, abolizam, a preovlađuje katabolizam. I tako se smanjuje i ukupna zapremina mozga", rekao je predsednik Društva neurologa Srbije prof. dr Ranko Raičević.
 
Studije pokazuju da na volumen mozga utiče i fizička aktivnost. Baš kao i srcu, plućima, mišićima, i našem mozgu je potrebno vežbanje.
 
"Studije su pokazale da ako se neko bavi fizičkom aktivnošću, sat vremena fizičke aktivnosti će za 0,2 odsto povećati volumen mozga", istakla je prof. dr Sanja Mazić, lekarka sportske medicine na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
 
"Mozak ima 11 milijardi neurona i interneurona. Volumen je definisan rođenjem i onda dolazi do značajnog povećanja volumena i dolazi do obrta. Najveći broj neurona su motoneuroni, nervne ćelije koje su zadužene za pokrete, pa je fizička aktivnost ta koja pokreće tu arhitektoniku", napominje dr Raičević.
 
Fiziča aktivnost prepisuje se i kao prevencija i kao terapija.
 
"Za stare ljude fizička aktivnost ima puno pozitivnih efeketa, prevashodno na zdravlje kardiovaskularnog sistema, a znamo da se krvni sudovi od naše 11 godine menjaju i da je to fiziološki proces. Ona omogućava i lakše disanje, kontrolu šećera u krvi koja je opet nešto što se sa starenjem, fiziološki normalno javlja", rekla je dr Mazić.
 
Pokazalo se da trening mozga utiče i na proces kognicije i zapremine, tako da je vežbanje način da ti neuroni rade stalno, da te veze funkcionišu i tada se podržava ta arhitektonika i zapremina. Kombinacija umerene fizičke ktivnosti od pet do deset hiljada koraka i čitanje knjiga je blagotvorno utiču na mozak.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).