Anemija udvostručuje rizik od smrti

Niske vrednosti crvenih krvnih zrnaca (eritrocita) u krvi vrlo starih osoba, nezavisno od drugih bolesti od kojih one pate, predstavljaju faktor koji udvostručuje rizik od smrti, ukazuje jedna holandska studija.

Anemija je već ranije dovođena u vezu s većim rizikom od smrtnog ishoda, ali nije bilo jasno da li je uzrok bila sama anemija ili neko hronično oboljenje koje ona često prati, napominje vođa istraživanja
Vendi den Elzen iz Medicniskog centra pri Lajdenskom univerzitetu.

Crvena krvna zrnca su, inače, prenosioci kiseonika kroz krvotok - od pluća do drugih telesnih tkiva.
Holandski tim analizirao je podatke o 562 osobe, stare najmanje 85 godina, od kojih je na početku istraživanja samo nešto više od četvrtine patilo od malokrvnosti.

Tokom pet godina praćenja, kod još jedne četvrtine se razvila anemija za koju je holandski tim utvrdio da udvostručuje rizik od smrti i povećava poteškoće u obavljanju svakodnevnih aktivnosti starih lica.

Komentarišući ovu studiju, strani stručnjaci koji nisu učestvovali u njoj, ističu da tek treba sa sigurnošću utvrditi da li malokrvnost sama od sebe povećava mortalitet kod starih lica, kao i da li lečenje anemije kod takvih osoba produžava život i poboljšava svakodnevno funkcionisanje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.