Pojavio se novi soj virusa HIV

Naučnici su u najnovijoj studiji po prvi put nakon 19 godina uočili potpuno novi soj HIV-a.
Pojavio se novi soj virusa HIV
Foto: Pixabay
Soj pripada M grupi verzije HIV-1 odnosno istoj porodici virusnih podtipova koji uzrokuju globalnu pandemiju HIV-a, tvrdi kompanija 'Abbott Laboratories' koja je zajedno sa Univerzitetom Misuri sprovela istraživanje.
 
HIV ima nekoliko različitih podtipova ili sojeva, kao i drugi virusi, te poseduje sposobnost menjanja i mutiranja tokom vremena. Ovo je prvi novi soj HIV-a grupe M koji je utvrđen otkad su 2000. godine uspostavljene smernice za razvrstavanje podtipova.
 
Medicinskoj zajednici je važno da zna koji su sojevi virusa aktuelni kako bi se osiguralo delotvorno testiranje za otkrivanje bolesti, piše CNN.
 
"Ovo može da postane pravi izazov za dijagnostičke testove", izjavila je virolog Meri Rodžers, koautorka istraživanja.
 
Doktor Entoni Fauči, direktor američkog Nacionalnog instituta za zarazne bolesti, rekao je da su trenutni tretmani protiv HIV-a delotvorni i protiv ovog novootkrivenog soja, ali da njegovo otkriće sigurno upotpunjuje kartu razvoja HIV-a.
 
Za sada nije poznato da li ova varijanta virusa ima drugačiji uticaj na bolesnika, ali sadašnji tretmani HIV-a mogu delovati na široki spektar virusnih sojeva.
 
Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u svetu od HIV-a boluje oko 36,7 miliona ljudi, a od 2016. novoobolelih ima oko 1,8 miliona.
  • Ma sig

    08.11.2019 20:36
    @NS
    Jes' vala, hoce da sakriju istinu, sve je to povezano sa ravnom Zemljom, zionistima, onim dimom na nebu iz aviona, osiromasenim uranijumom i vakcinama, hoce da zatru sveti srpski nebeski narod, e nece vala.
  • NS

    07.11.2019 11:51
    Odgovor
    Bas mislim da je novi tip virusa samo je pusten iz laboratorije u odabranom momentu bice naravno jos novih podtipova.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).