Pijemo manje antibiotika

Potrošnja antibiotika u Srbiji u 2018. godini smanjena je u odnosu na prethodne godine, pokazali su rezultati analize sprovedene u okviru Mreže za praćenje antimikrobnih lekova (AMC) Svetske zdravstvene organizacije.
Pijemo manje antibiotika
Foto: Pixabay
Ona je u prošloj godini iznosila 22,75 DID (definisanih dnevnih doza na 1.000 stanovnika na dan) i to je za 37,6 odsto manje u odnosu na 2015. godinu, a 7,25 odsto manje nego 2017.
 
Analiza potrošnje antibiotika u 2018. godini pokazuje zadovoljavajuće i značajne pomake, odnosno da su lekari u velikoj meri racionalno propisivali lekove, a građani poštovali preporuke da ne koriste antibiotike bez saveta stručnjaka, tako da je izdavanje i kupovina ovih lekova značajno manja u odnosu na ranije godine, navodi se u saopštenju.
 
U 2018. godini smanjen je tri puta udeo tzv. "nedefinisane potrošnje", sa 55 odsto u 2015. na 17 odsto u 2018, koju čini promet antibiotika izdatih bez recepta ili na recept ustanova koje nisu u mreži RFZO.
 
Osim toga, izuzetan rezultat postignut je u oblasti lečenja dece - stopa propisanih antibiotika na 1.000 dece je 2018. godine smanjena za 7,3 odsto u odnosu na 2015. godinu.
 
Smanjenje stope propisanih antibiotika kod dece je posebno važno, s obzirom da je Srbija donedavno bila prepoznata kao zemlja u kojoj se deci propisivalo tri do pet puta više antibiotika nego u Centralnoj i Severnoj Evropi, navodi se u saopštenju.
  • Penzionerka

    09.11.2019 20:27
    Antibiotici
    Pa naravno da se pije manje antibiotika,posto ih lekari na propisuju,cak ni onda kada su nam preko potrebni
  • Maka

    09.11.2019 16:50
    Dukedom 1918.
    Stavljam prst na celo i pitam se : da li smo mi to zdraviji ili imamo manje para za lekove ??????
    Dobra nama i kora od breze ....... zdravije je

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.