Stručnjaci tvrde: Preterana kupovina preko interneta je mentalni poremećaj

Zavisnost od kupovine preko interneta trebalo bi da bude prepoznata kao stvarni mentalni poremećaj, uvereni su stručnjaci koji tvrde da ova zavisnost ima velik uticaj na ljudski um.
Stručnjaci tvrde: Preterana kupovina preko interneta je mentalni poremećaj
Foto: Pixabay
Mada je zavisnost od kupovine odavno prepoznata, ona u današnje doba poprima poprilično drugačije značenje i razmere. Sada pogađa jednu od dvadeset osoba, navodi "Dejli mejl".
 
Poslednje istraživanje pokazalo je da uživanje u trošenju novca na internetu može dovesti do nepotrebnog gomilanja stvari, upadanja u dugove, do gubitka samokontrole i do čestih svađa s dragim osobama.
 
"Stvarno je vreme da se preterana kupovina na internetu prepozna kao opasnost za mentalno zdravlje i kao mentalni poremećaj i da se ljudi edukuju o svim negativnim aspektima", rekla je doktorka i psihoterapeutkinja Astrid Mjuler.
 
U istraživanju koje je sprovela sa svojim timom obuhvatila je 122 pacijenta i došli su do zaključka da osobe koje su zavisne od kupovine preko interneta češće oboljevaju od depresije i anksioznosti. Rezultati njihovog istraživanja objavljeni su u časopisu "Comprehensive Psychiatry", a stručnjaci se nadaju da će njihov rad podstaći i druge na istraživanje ovog područja.
 
Takođe, imaju objašnjenje zašto sve češće dolazi do ove pojave.
 
"Do impulsivne kupovine dolazi zbog spoljašnjih faktora kao što su rasprodaje ili lepe reklame", objasnila je savetnica za finansije Keri Retl. Osim toga, privlači ih i sve veći broj internet prodavnica, sve dostupnije aplikacije koje olakšavaju kupovinu, kao i dostava na kućna vrata. Zbog svega toga, tvrde stručnjaci, raste i broj mladih koji postaju zavisni.
  • Petar

    19.11.2019 19:00
    Info
    Rad u srpskoj fabrici je pravi način lečenja
  • /

    17.11.2019 15:56
    /
    a gde onda spadaju oni srbi koji propagiraju takvu kupovinu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).