Nije moguće imati gripu i prehladu u isto vreme

Istovremena zaraza prehladom i gripom zvuči kao scenario iz noćne more, ali to se ne događa često jer jedno najčešće isključuje drugo, pokazalo je novo istraživanje.
Nije moguće imati gripu i prehladu u isto vreme
Foto: Pixabay
Naučnici su ustanovili da zaraza virusom gripe smanjuje izglede da se kod obolelog razvije istovremena infekcija virusom prehlade, piše Live Science.
 
"U sezoni gripe manja je mogućnost prehlade koju uzrokuje rinovirus, njen glavni uzročnik", kazao je glavni autor studije dr Pablo Murkušija, viši predavač u Centru za istraživanje virusa na Univerzitetu u Glazgovu.
 
Naučnici obično odvojeno proučavaju viruse prehlade i gripe, "ali u ovom smo slučaju oba virusa proučavali zajedno, kao da se radi o nekoj vrsti ekosistema", pojasnio je Muršija. "Kad shvatimo na koji način deluju virusi i kako jedna virusna infekcija može da pogoduje drugoj ili je eventualno spreči, možda ćemo uspeti da razvijemo i bolje načine ciljane borbe s virusima", kazao je.
 
On i kolege su analizirali podatke prikupljene među više od 36.000 osoba u Škotskoj. Radilo se o 44.000 uzoraka brisa grla i nosa testiranih na respiratorne bolesti u devetogodišnjem razdoblju. Uzorci su testirani na 11 vrsta respiratornih virusa, poput rinovirusa, virusa gripe tipa A i B, respiratornog sincicijskog virusa i adenovirusa.
 
Pokazalo se da je u testiranoj populaciji 35 odsto osoba bilo pozitivno na barem jedan virus, a tek osam odsto ih je bilo pozitivno na "koinfekciju" najmanje dva virusa.
 
Računarska analiza podataka upućuje na manji broj slučajeva zaraze rinovirusom, koji se obično javlja tokom zime, otprilike u isto vreme kad je evidentiran veći broj slučajeva sezonske gripe, kazala je koautorka studije Sema Nikbakš, naučna saradnica u Centru za istraživanje virusa.
 
Kad su istraživači proučili izolovane slučajeve zaraze među pacijentima, ustanovili su da je među osobama zaraženim gripom tipa A evidentirana 70 odsto manja verovatnoća od istovremene zaraze rinovirusom u poređenju s bolesnicima zaraženim drugim vrstama virusa.
 
Naučnici još ne znaju koji je tačan razlog inhibicijskog dejstva između virusa gripe i rinovirusa, ali pretpostavljaju da se virusi međusobno nadmeću u nastojanju da se replikuju.
 
Naučnici sprovode dodatne eksperimente da bi ustanovili kakva je interakcija između rinovirusa i virusa gripe. Nadaju se da će ako shvate biološke mehanizme koji su temelj interakcije virusa, razviti bolje načine suzbijanja njihovog širenja.
 
Rezultati studije objavljeni su u časopisu "Proceedings of the National Academy of Sciences".
  • Mwa

    24.12.2019 10:56
    "Prehlada" ne postoji. Postoji rinovirus koji narod zove prehlada. Dakle, kao i svaki virus, prenosiv je. Cuvajte se virusa, jer kod ljudi sa slabijim imunitetom mogu izazvati komplikacije (ozbiljne upale pluca npr). Provetravajte prostorije, izbegavajte javne skupove i mesta sa puno ljudi, perite ruke, sto manje dodirujte sluzokozu rukama. Ja licno koristim i rakiju i ulje divljeg origana kao odlicne antiseptike.
  • babe i žabe

    24.12.2019 07:24

    Obuci se da se ne prehladis znači po ovom obuci se da ti neko ne prenese virus,
    da se ne konektuje na tebe :PPPPP odnapred ili straga.Ako imas bocu sa kisenikom mozes da stojiš go na mrazu neće ništa da ti se desi ako se ne smrzneš bukvalno ne zalediš.
  • babe i žabe

    24.12.2019 07:11
    ovo je sve nejasno.Godinama sepise da je prehlada i grip jedno te isto. I ovde pise da je to virus i virus a sad ispada da su malko razlicititi virusi.Prehlada je nekad biola kad nazebeš . Ako jei prehlada visrusna infekcija sta jeonda kad bude na minusu u kosulji . Skoro da se namee odgovor dobijes upalu pluca ili krajnika ili uha a to su onda bakterije koje valjda savladaju organizam koji postaje neotporan na njih boreći se protiv hladnoće.
    Neka se dogovore šta je šta da nam razjasne.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).