Prepodnevni srčani udari najteži

Prepodnevni srčani udari često su teži od onih koji se dešavaju u drugo doba dana, utvrdio je tim španskih stručnjaka, piše britanski medicinski časopis "Hart".
Prepodnevni srčani udari često su teži od onih koji se dešavaju u drugo doba dana, utvrdio je tim španskih stručnjaka, piše britanski medicinski časopis "Hart".

Španski tim je proučio podatke o 811 pacijenata koji su zbog infarkta miokarda između 2003. i 2009. godine bili primljeni u jednu madridsku kliniku, prenosi AFP.

Više od tri četvrtine tih pacijenata su bili muškarci, prosečne starosti 62 godine. Od njih je 269 doživelo infarkt između šest časova ujutru i podneva. Merenjem nivoa izvesnog enzima u krvi ispitanika, utvrđivan je procenat mrtvog tkiva, koje je nastalo zbog blokade snabdevanja krvlju srčanog mišića.

Kod ispitanika koji su doživeli infarkt između šest ujutru i podneva, odnosno tokom tranzicije iz mraka u svetlost, mrtvo tkivo srca je zahvatalo u proseku za 21 odsto veću površinu nego kod pacijenata kojima se infarkt dogodio između osamnaest časova i ponoći.

Ovim su još jednom potvrđeni neki raniji nalazi da tzv. "telesni sat" na mnogo načina utiče na srce, delujući na krvni pritisak, srčani ritam, ćelije kojima su obloženi srčani krvni sudovi, produktivnost tog organa itd. Ovi nalazi bi mogli da budu korisni u proceni efikasnosti lekova protiv srčanih bolesti, ističu španski stručnjaci.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.