SZO: Vakcina protiv virusa korona tek za godinu dana, karantin nije dovoljan

Vodeći stručnjak Svetske zdravstvene organizacije Majk Rajan izjavio je danas da će biti potrebno najmanje godinu dana da se razvije vakcina protiv virusa korona.
SZO: Vakcina protiv virusa korona tek za godinu dana, karantin nije dovoljan
Foto: Pixabay
On je za BBC rekao da ipak postoji dobar napredak u razvoju medikamenata i da su u toku ispitivanja. Dodao je da je važno da se doktorima omogući da razviju dokaz da su lečenja sigurna i da daju rezultate.
 
Takođe je naveo da zemlje ne mogu da suzbiju pandemiju tako što će samo staviti svoje građane u karantin već da su neophodne mere za javno zdravlje kako bi se izbeglo vraćanje virusa kasnije.
 
"Moramo zaista da se fokusiramo na pronalaženje onih koji su bolesni, koji imaju virus, kako bismo ih pronašli, pronašli njihove kontakte i izolovali i njih", rekao je Rajan. "Opasnost sa karantinom je ta da ako ne donesemo odmah snažne zdravstvene mere, postoji opasnost da će se bolest vratiti kad ukinemo restrikcije kretanja i karantine", upozorio je Rajan.
  • Nebojša

    22.03.2020 14:14
    Strucnjak
    Ovaj bas neki strucnjak. Da se uvede policijski sat 24 h i da sve stane, sve bi bilo gotovo za 30 dana maksimalno, a ovako ima da traje mesecima na zalost jer mnogo je onih koji ne postuju naredjenu izolaciju.
    Drzava bi morala da objavi njihova imena po lokalnim samoupravama i da ljudi znaju ali i da mogu da jave ako neko krsi izolaciju.
    Ovako niko ne zna kome je propisana izolacija i tragicna igra traje i nastavlja se.
  • @

    22.03.2020 13:35
    To znači da po izolovanju svih poznatih slučajeva treba testirati ostatak građana nakon perioda inkubacije od datuma izolovanja poznatih slučajeva?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.