Jod neophodan budućim majkama

Jedna od karakteristika epidemije virusa korona, koja je čini tako zastrašujućom, jeste da nema zaštićenih i da su ugroženi svi, pa tako i trudnice.
Jod neophodan budućim majkama
Foto: Pixabay
"Trudnoća je stanje u kome postoji mogućnost ugroženosti majke i ploda, a svakoj budućoj majci je zdravlje njenog nerođenog deteta najvažnije. Ova činjenica čini trudnice odgovornijim od drugih u novonastaloj situaciji, pošto moraju brinuti o sebi i o plodu", smatra prof. dr Aleksandar Ljubić.
 
Generalni savet je da trudnice treba da posvete dodatnu pažnju nadzoru i kontroli, posebno u drugom tromesečju kao i prevenciji bolesti, a to je dovoljan unos svih neophodnih vitamina i minaerala.
 
Jod je mineral koji je izuzetno bitan našem organizmu. Posebnu važnost mu dajemo zato što je odgovoran za većinu procesa u našem telu. Pri nedostatku joda najviše problema ima štitasta žlezda.
 
Budućim majkama, ovaj mikronutrijent je neophodan za pravilan razvoj bebinog mozga i moždanih struktura u prenatalnom periodu. Već i blagi ili umereni nedostatak joda u trudnoći može da ima nenadoknadive i neizlečive posledice po novorođenče u kasnijem dobu, a loš uticaj na motorne i kognitivne funkcije vidljiv je već u detinjstvu. Veliki je i rizik od mentalne zaostalosti i gluvoće, te je jako važno uzimanje dovoljne količine joda u trudnoći, tokom dojenja i do druge godine života. 
 
Stoga, da bi naš mozak mogao izvršavati sve zadatke, od onih najlakših do najsloženijih, briga za njegov pravilan razvoj počinje već u majčinom stomaku. Prema Svetskoj dzravstvenoj organizaciji, trudnicama je potrebno oko 300 mikrograma dnevno.
 
S obzirom da ljudski organizam ne može da proizvede jod nego ga moramo svakodnevno unositi, najjednostavnije je to učiniti hranom i vodom, iz koje se najlakše iskoristi.
 
"Svi bi trebalo da piju dva do tri litra vode u normalnim okolnostima. Kada imate temperaturu, dehidrirani ste i trebalo bi da unosite tečnost čak i kada vam se čini da vam ne treba. Ako mokrite manje nego inače, to je još jedan znak da unosite premalo tečnosti", kaže Sara Gafur iz bolnice "St Mary's" u Londonu.
 
U Novom Sadu nalazi se jedino evropsko izvorište mineralne vode sa prirodno rastvorenim jodom. 

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.