Analiza Harvarda: Visoke temperature utiču na kovid-19, to ga čini sezonskim virusom

Analiza američkih univerziteta Harvard, MIT i drugih institucija potvrdila je pretpostavku da visoke temperature utiču na kovid-19, što ga čini sezonskim virusom.
 Analiza Harvarda: Visoke temperature utiču na kovid-19, to ga čini sezonskim virusom
Foto: 021.rs
Kako je preneo Vašington post, naučnici su proučavali 3.739 lokacija širom sveta i zaključili da prosečne temperature iznad 25 stepeni znatno smanjuju rizik od infekcije.
 
Oni, međutim, upozoravaju da leto neće u potpunosti zaustaviti pandemiju.
 
Naučnici napominju da će se korona virus verovatno ponašati kao SARS i MERS, odnosno da će slabiti tokom toplijeg vremena, ali i da to znači da će na jesen rasti broj infekcija.
 
Dejvid Hejmen, profesor s Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu, upozorava da ovakve studije treba uzeti s velikim oprezom.
 
"To su istraživanja u laboratoriji, nisu stvarne situacije. Iz dana u dan svedoci smo da se kovid-19 prenosi u većini delova sveta, čak i u tropskim područjima", rekao je Hejmen.
  • Nema pravila

    21.05.2020 08:38
    Pouzdana činjenica
    Ovo apsolutno nije tačno. Juče je u Jeddah, Kraljevina Saudijska Arabija temperatura bila +39 C, a ovaj grad je, takođe, juče, bio žarište COVID-19 u ovoj državi
  • @Žarelja

    17.05.2020 19:20
    Nista nisi ukapirao...niti ga ubija svetlost niti temperatura nego se manje prenosi posto na visokim temperaturama ljudi manje kaslju, kijaju i sl.
  • Dokrtdor

    17.05.2020 18:55
    Kao doktor mogu reci da je ovo najcudniji virus do sada.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).