Lista namirnica koje mogu da oslabe ili pojačaju dejstvo lekova

Kafa može oslabiti delovanje antipsihotika, ali i pojačati delovanje nekih drugih lekova, poput aspirina.
Lista namirnica koje mogu da oslabe ili pojačaju dejstvo lekova
Foto: Pixabay
Možda ste čuli da se određeni lekovi ne smeju kombinovati, ali kako ono što jedemo i pijemo utiče na njihovo delovanje? Pre nego što prvi put popijete lek, razgovarajte sa lekarom o stvarima koje bi trebalo da izbegavate.
 
1. Grejp
 
Ovo citrusno voće utiče na to kako ćelije u probavnom traktu kroz telo prenose supstancu, a može uticati na 50 različitih lekova. Delovanje određenih lekova može poništiti.
 
2. Mleko
 
Mlečni proizvodi mogu otežati organizmu da procesuira određeni antibiotik. Minerali poput kalcijuma i magnezijuma nose deo odgovornosti. Ako pijete antibiotike, informišite se o tome postoje li određene namirnice ili napici koje ne smete da konzumirate.
 
3. Čokolada
 
Tamna čokolada je jedna od namirnica koja može uticati na delovanje tableta koje su namenjene za lakši san. Isto tako će pojačati delovanje nekih lekova za stimulaciju.
 
4. Dodaci ishrani sa gvožđem
 
Oni mogu umanjiti efekte levotiroksina, poznatog i kao L-tiroksin, koji se koristi za lečenje nedostatka hormona štitne žlezde. Ako taj lek koristite uz multivitamine, proverite da se u njima ne nalazi gvožđe. Ako vam je potreban baš taj dodatak ishrani, porazgovarajte s doktorom.
 
5. Alkohol
 
Poništiće delovanje određenih lekova, a na toj listi se nalaze i oni za krvni pritisak i srce. Isto tako će pojačati delovanje nekih lekova ili izazvati opasne nuspojave.
 
6. Kafa
 
Može oslabiti delovanje antipsihotika, ali i pojačati delovanje nekih drugih lekova, poput aspirina.
 
7. Kupus i slične biljke
 
Ako uzimate lek koji sprečava nastanak ugrušaka u krvi, pripazite na to koliko vitamina K unosite. Može lek učiniti manje delotvornim i tako povećati rizik od krvnih ugrušaka. Kupus, kelj, peršun, brokoli i spanać su neke od najpoznatijih namirnica koje sadrže mnogo ovog vitamina.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.