Završena prva faza ispitivanja ruske vakcine protiv korone, ocenjena kao bezbedna

Na Sečenovskom univerzitetu uspešno su završena testiranja vakcine protiv virusa korona na dobrovoljcima, a rezultati dokazuju njenu efikasnost, izjavila je danas šefica istraživačkog tima Elena Smoljarčuk.
Završena prva faza ispitivanja ruske vakcine protiv korone, ocenjena kao bezbedna
Foto: Pixabay
"Istraživanje je završeno i dokazano je da je vakcina bezbedna. Volonteri će biti otpušteni 15. i 20. jula", rekla je Smoljarčuk za Tass.
 
Dodala je da će volonteri ostati pod medicinskim nadzorom.
 
Direktor Instituta medicinske parazitologije, tropskih i transmisionih bolesti pri Univerzitetu Aleksandar Lukašev takođe je rekao da je u ovoj fazi potvrđena bezbednost vakcine.
 
"Ona je na istom nivou kao i bezbednost vakcina koje već postoje na tržištu", rekao je Lukašev.
 
U Institutu navode da, pored povišene temperature prvih nekoliko dana posle vakcine, nije bilo više nikakvih neželjenih reakcija kod dobrovoljaca i da se svi osećaju dobro.
 
Prva faza ispitivanja vakcine na Sečenovskom univerzitetu počela je 18. juna, kada je vakcinisano 18 volontera, dok je druga grupa od 20 volontera vakcinisana 23. juna.
  • miki

    18.07.2020 09:37
    Vakcina je verovatno bezbedna i naravno neefikasna. Made In SSSR
  • Mek

    13.07.2020 23:37
    @Goran
    Opa! Kad se Stiv Džobs digao iz mrtvih?
  • Goran

    13.07.2020 20:24
    Bil Gejts, Šoroš i Stiv Džobs zadovoljno trljaju ruke dok se ovce vakcinišu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.